ßßß
Tradycyjnie w kwietniu pogoda jak zwykle plecie bzdury - dziś słońce, jutro deszcz, pojutrze przymrozek. Nie pozostaję dłużna - plotę i ja! Tylko tak bardziej kulinarnie, ze słodkim posmakiem, w zaciszu własnej kuchni. A wszystko to w ramach akcji Co Ty pleciesz! organizowanej w grupie Blogerzy od kuchni .Składniki na 1 chałkę - łasuch spragniony zdublowanej ilości chałkowego specjału, niech po prostu podwoi składniki :ROZCZYN DROŻDŻOWY:
2 0g świeżych drożdży40 g masła1 00ml mleka1 łyżeczka cukru1 łyżeczka mąki pszennejCIASTO:25 0g mąki pszennej5 0g cukru1 jajko - małeszczypta soliNADZIENIE:1/2 słoiczka domowego dżemu z czarnej porzeczki [cały ma 305ml] – musi być gęsty i dobrze odparowanyWIERZCH:1 żółtko + 1 łyża mleka - do posmarowania z wierzchucukier perlisty - do posypania prze d pieczeniempłatki migdałowe - do posypania prze d pieczeniem
Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki i cukru – jako pożywki . Dobrze rozmieszać całość i odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż rozczyn „ruszy”. Używać wysokiego naczynka i pilnować, gdyż drożdże maja tendencje do kipienia ;)Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy.Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł hakowych, NIE trzepaków . W końcowej fazie można ewentualnie ciasto „dorobić” ręcznie.Miskę od wyrabiania ciasta opruszyć mąką, przełożyć do niej z powrotem ciasto, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do podwojenia objętości.Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać.


Rozwałkować na stolnicy na prostokąt 4 0x30cm i pokroić wzdłuż na 3 równe, długie pasy. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć dżem porzeczkowy, wolny brzeg lekko posmarować wodą – aby całość si ę le piej skleiła - i całość zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce wałków, by nadzienie się nie wydostało.Z wałków ciasta upleść dość luźny warkocz chałki – aby ciasto miało jeszcze miejsce do wyrośnięcia . Ko ń ce warkocza dobrze zlepić i zawinąć lekko pod spó d.Chałkę ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia.Posmarować żółtkiem roztrzepanym z m lekiem i posypać cukrem per l istym oraz płatkami migda ł owymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 15 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Dobra rada: p ilnować z zegarkiem w ręku czasu pieczenia! - u mnie chałka by ł a ra ptem o minutę d ł użej w piekarniku i już zdeczko za mo cno zbrązowiała.Po wyjęciu z piekarnika, studzi ć na metalowej kratce - aby ciasto si ę dobrze odparowało.



