Wykonanie

Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak.Składniki:-ok. 80 dkg
łopatki-ok. 1 kg małych
młodych ziemniaków-ok. 1 kg
kapusty kwaszonej-2-3 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz ziołowy,
czosnek niedźwiedzi-
olejKilka godzin przed pieczeniem
łopatkę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy
solą,
pieprzem ziołowym i
czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy pokrojone ząbki
czosnku,skrapiamy delikatnie
olejem i odstawiamy.

Umyte
ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy.
Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę
kapusty, na niej
ziemniaki,

na nich
łopatkę
i przykrywamy pozostałą
kapustą.Uciskamy, przykrywamy naczynie pokrywą

i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut.Zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy jeszcze 30 minut.



Smacznego!