Wykonanie
Lubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy
curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej.Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " nie mogłam odmówić sobie przygotowania
curry rodem z północno - wschodniej Tajlandii.Zwłaszcza, że przygotowane wcześniej na podstawie tej książki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu.Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej "400 g
piersi kurczaka300 gotowanych
pędów bambusa (z puszki)2 czerwone papryczki pocięte po skosie4 liście kafiru1 łyżka stołowa
tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji400 ml
mleczka kokosowego100 ml
bulionu drobiowego3 łyżki stołowe czerwonej pasty
curry do
mięsa2 łyżki stołowe
sosu rybnego1,5 łyżki stołowej
cukru palmowegoPrzygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki
Piersi kurczaka kroimy w kostkęDo woka wlewamy połowę
mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę
curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki
kurczaka i wlewamy pozostałą częsć
mleczka kokosowego oraz
bulion drobiowy. Doprawiamy
sosem rybnym i
cukrem palmowym, Dodajemy
pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i
tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia.
Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami
bazylii. Podajemy z
białym ryżem.Składniki - wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem400 g
piersi kurczaka300 gotowanych
pędów bambusa (z puszki)4 czerwone papryczki pocięte po skosie4 suszone liście kafiru150 ml
mleczka kokosowego (lubię gęste sosy)150 ml
bulionu drobiowego5 łyżek stołowych czerwonej pasty
curry do
mięsa2 łyżki stołowe
sosu rybnego2 łyżki
oleju rzepakowego do podsmażenia pasty
curry1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych
wiórków kokosowych1,5 łyżeczki
cukru palmowegoPrzygotowanie - z moimi modyfikacjami
Piersi kurczaka kroimy w kostkęNa patelni podgrzewamy pastę
curry z 2 łyżkami
oleju. Kiedy pasta
curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodajemy mleczko i
wiórki kokosowe.Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki
kurczaka i
pędy bambusa doprawiamy
sosem rybnym i
cukrem palmowym, Dodajemy
pędy bambusa, liście kafiru i papryczki. Wszystko razem mieszamy, gotujemy 6-8 minut i zdejmujemy wok z ognia.
Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami
bazylii. Podajemy z
białym ryżem.
