ßßß Cookit - przepis na Curry z kurczakiem i pędami bambusa

Curry z kurczakiem i pędami bambusa

nazwa

Wykonanie

Lubię kuchnię azjatycką. W Arabii Saudyjskiej bardzo często jadaliśmy curry w różnych wariantach głównie w wersjach indyjskiej lub pakistańskiej, które dość mocno różnią się od tych z kuchni tajskiej.
Kiedy więc z księgarni internetowej platon24.pl dotarła do mnie wyczekiwana książka Julii Schwob " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej " nie mogłam odmówić sobie przygotowania curry rodem z północno - wschodniej Tajlandii.
Zwłaszcza, że przygotowane wcześniej na podstawie tej książki potrawy okazały się wyśmienite, mimo iż w wielu wypadkach posłużyłam się zamiennikami, które miałam w domu.
Składniki - przepis oryginalny z książki " Tajskie smaki. 50 przepisów kuchni tajskiej "
400 g piersi kurczaka
300 gotowanych pędów bambusa (z puszki)
2 czerwone papryczki pocięte po skosie
4 liście kafiru
1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji
400 ml mleczka kokosowego
100 ml bulionu drobiowego
3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa
2 łyżki stołowe sosu rybnego
1,5 łyżki stołowej cukru palmowego
Przygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki
Piersi kurczaka kroimy w kostkę
Do woka wlewamy połowę mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć.
Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy wok z ognia.
Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem.
Składniki - wg mojej modyfikacji - zmienione składniki wyróżniłam boldem
400 g piersi kurczaka
300 gotowanych pędów bambusa (z puszki)
4 czerwone papryczki pocięte po skosie
4 suszone liście kafiru
150 ml mleczka kokosowego (lubię gęste sosy)
150 ml bulionu drobiowego
5 łyżek stołowych czerwonej pasty curry do mięsa
2 łyżki stołowe sosu rybnego
2 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia pasty curry
1 czubata łyżka stołowa drobno zmielonych wiórków kokosowych
1,5 łyżeczki cukru palmowego
Przygotowanie - z moimi modyfikacjami
Piersi kurczaka kroimy w kostkę
Na patelni podgrzewamy pastę curry z 2 łyżkami oleju. Kiedy pasta curry zacznie wydzielać intensywny aromat, dodajemy mleczko i wiórki kokosowe.
Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i pędy bambusa doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru i papryczki. Wszystko razem mieszamy, gotujemy 6-8 minut i zdejmujemy wok z ognia.
Kurczaka w sosie nakładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Podajemy z białym ryżem.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/04/curry-z-kurczakiem-i-pedami-bambusa.html