ßßß Cookit - przepis na Klopsy z czarnej fasoli z cynamonem i nowe płatki orkiszowe

Klopsy z czarnej fasoli z cynamonem i nowe płatki orkiszowe

nazwa

Wykonanie

Ostatnio stałam się ogromną wielbicielką wszelkich klopsów. Wcale nie dlatego, że mogą kojarzyć się z klopsami mięsnymi lub być ich zastępnikiem. Po pierwsze nie tęskno mi za nimi, po drugie nie widzę powodu, aby je porównywać. Klopsy roślinne, to po prosu klopsy roślinne i są pyszne same w sobie. Lubię je na ciepło, na zimno, z różnymi sałatkami, można je zabrać ze sobą do pracy lub na piknik, a w dodatku świetnie nadają się do zamrażania.
Dzisiejsze klopsy, i te, które zaprezentuję Wam następnym razem robi się dosłownie w trzy sekundy, potem tylko smażenie i obiad gotowy. Oczywiście potrwa to o wiele dłużej, jeśli sami ugotujecie fasolę, co Wam polecam, ale jeśli macie sporo na głowie i nie macie czasu na długotrwałe przygotowania, możecie spokojnie od czasu do czasu skorzystać z tego skrótu.
Cóż mogę jeszcze napisać Wam o dzisiejszych klopsach. Mają one przynajmniej dwa ogromne plusy. Po pierwsze płatki orkiszowe zachowują swoją chrupkość, dzięki czemu struktura klopsów jest idealna, a ich jedzenie to czysta przyjemność. Koniecznie zachęcam Was do zakupu tych płatków, gdy tylko pojawią się w sprzedaży. Jest to nowość na polskim rynku, należą do nowej linii SONKO fit i bardzo przypadły mi do gustu. Dodaję je prawie do wszystkiego. Wracając do klopsów – ich drugim atutem jest niesamowity smak uzyskany dzięki dodanemu cynamonowi. Ta kompozycja czarnej fasoli, chilli i cynamonu spontanicznie przyszła mi do głowy (chyba pod wpływem pięknej pogody) i okazała się absolutnym strzałem w dziesiątkę. Gorąco Was zapraszam!
1 puszka czarnej fasoli (400 g)
10 łyżek płatków orkiszowych
1 łyżka masła orzechowego
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
chilli (sporo, tak aby klopsy były ostre)
sól
szczypta cynamonu (koniecznie!)
olej do smażenia
Fasolę odcedzić i opłukać na sitku. Rozgnieść tłuczkiem, dodać pozostałe składniki, wymieszać i formować klopsy. Smażyć powoli z obu stron z olejem.
Najlepiej smakują natychmiast po usmażeniu.
wpis sponsorowany
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2016/04/klopsy-z-czarnej-fasoli-z-cynamonem-i.html