Wykonanie
Nie mam ręki do serników, wyjątkiem jest ten oto sernik (podobny do złotej rosy), zawsze się udaje i wspaniale smakuje. Delikatny a za sprawą
cukru dark muscavado niezwykle aromatyczny.

spód:200 g
ciastek petitekokoło 100 g
masłaCiastka zmielić w malakserze następnie dodać roztopione
masło i wyrobić ciasto, następnie wylepić nim tortownicę.Masa:1 kg
twarogu z wiaderka3
żółtka1 1/2 szklana
cukru1
budyń śmietankowy (zwykły na 500 ml) albo 2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mleka (3,2%)1/2 szklanki
olejuWszystkie składniki zmiksować na dużych obrotach przez co najmniej 5 minut. Masę (będzie dość płynna) wylać na spód i wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni i piec przez 1 godzinę.W czasie pieczenia przygotować wierzch ciasta.Wierzch:3
białka1/2 szklanki
cukru dark muscavado
Białka ubić na sztywno i dodać małymi porcjami
cukier. Gdy sernik się upiecze wyjąć go ostrożnie i wyłożyć równomiernie wierzch z
białek. Piec przez 10 minut w temperaturze obniżonej do 150 stopni. Po tym czasie gdy ciasto będzie jeszcze gorące posypać je
cukrem dark muscavado, który powinien się rozpuścić na wierzchu ciasta. Podawać gdy się wystudzi, bo wtedy stężeje.