ßßß
200 gram wiórków kokosowych2 białka z jaj L (lub 3 normalne)50 gram masła2 łyżeczki mąki ziemniaczanej3 łyżki mleka0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasteczka można dać 3/4)Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, że powstała jednolita masa, dodajemy wiórki, mleko, mieszamy wyłączamy gaz. Masę odstawiamy do ostudzenia.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby mąka się ładnie rozprowadziła. Do białek dodajemy ostudzoną masę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, leciutko spłaszczamy (naprawdę niewiele). Pieczemy w termoobiegu na 160 stopni około 15 minut do zezłocenia lub w temperaturze 170 stopni w funkcji góra-dół.