Wykonanie

Dzieciństwo kojarzy mi się właśnie z takim piątkowym obiadem:racuchy, placki ziemniaczane, kopytka, czy domowe frytki.W piątki zawsze obiad mi smakował..... :)


Składniki200 g
maki pszennej tortowej370 g
mleka zsiadłego2
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią2 łyżki
cukruDodatkowo:
Cukier puder, dowolna
konfituraW misce wymieszać rózga
mleko zsiadłe jajka i
cukry. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia., wymieszać. Na patelni rozgrzać
olej i smażyć na średniej mocy palniku, placuszki. Jedna łyżka to jeden placuszek. Ciasto jest dość luźne ale nie dosypujemy
mąki, delikatnie przewracamy na drugą stronę gdy już będzie z jednej strony rumieniony. Odsączyć na papierowym ręczniku.



Uzależniające, znikają bardzo szybko z talerza