ßßß
Składniki (3 - 4 porcje)1 szklanka kaszy (suche ziarna),200 g sera białego,1 szklanka mąki jaglanej,0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,łyżeczka oliwy,sól.WykonanieKaszę wysypujemy na sitko i przepłukujemy zimną wodą, następnie wrzątkiem i znowu zimną wodą. Wsypujemy kasze do garnka i dodajemy łyżeczkę oliwy. Zalewamy ją dwoma szklankami wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut. Następnie studzimy kaszę.Do malaksera wsypujemy naszą kaszę i dodajemy ser, a następnie miksujemy na gładką masę. Całość można także zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę (kasza w tym przypadku będzie bardziej "wyczuwalna" w kopytkach). Masę przekładamy do miski i dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Całość wyrabiamy na jednolitą masę - jeśli jest zbyt rzadka można dodać mąkę ziemniaczaną. Ciasto na kopytka powinna być plastyczna, ale nie lepić się do rąk nadmiernie.Stolnicę wysypujemy mąką jaglaną, odrywamy kawałek ciasta i formujemy wałeczki. Odcinamy po skosie kawałki około 2 cm. Nasze kopytka wrzucamy do gotującej się wody i mieszamy, żeby nie przywarły do dna. Kiedy kopytka wypłyną na wierzch, są gotowe. Smakują idealnie także na drugi dzień, kiedy przysmażymy je na patelni... oczywiście jeśli dotrwają do kolejnego dnia;)
