Wykonanie
Czy Wy też nie możecie doczekać się do lata? Ostatnio złapałam się na tym, że cały czas wymyślam przepisy na
lody. Jednocześnie myślę, że to za wcześnie, że te
plany muszą jeszcze trochę poczekać. Ale czy muszą? Ciepłe słońce już jest i chociaż w ostatni weekend siedzieliśmy w ogrodzie na leżakach zapakowani w śpiwory gwarantujące ciepło nawet do 30-stopniowego mrozu (nic nie zmyślam i polecam tę metodę), chwilami można nabrać przekonania, że lato jest już tuż, tuż. Tego dnia było bardzo
słonecznie, ale jednak wiał dość zimny wiatr. Ponieważ mieszkamy na dość pokaźnej wysokości nad poziomem morza, na ciepełko musimy co roku czekać nieco dłużej. Po co jednak czekać, skoro na wszystko znajdzie się sposób. Otwieram więc sezon
lodowy i zachęcam do wypróbowania dzisiejszego przepisu.
Lody są kremowe i naprawdę bardzo pyszne.250 ml
śmietany roślinnej250 ml
mleczka kokosowego2 łyżki
skrobi kukurydzianej2 łyżki
oleju kokosowego (bezzapachowego)3 łyżki
cukruwanilia bourbonszczypta
kurkumy (dla koloru)wyłuskane i posiekane
pistacjesyrop ryżowy (lub z agawy albo klonowy)
Śmietanę,
mleczko kokosowe,
cukier oraz
skrobię wymieszać. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować powoli, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Do jeszcze ciepłej masy dodać
kurkumę,
olej kokosowy i wymieszać dokładnie, aby
olej się roztopił. Wystudzoną masę wstawić #na kilka godzin do zamrażarki. Podawać z
pistacjami i
syropem.Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl