Wykonanie
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie zapowiadają upały sięgające 40 stopni. Już teraz jest gorąco, a daleko nam jeszcze do zenitu. Przygotowałam więc odpowiednią ochłodę.
Lody latem to najlepszy deser, jaki można sobie wyobrazić. Domowe smakują najlepiej i są dziecinnie łatwe w przygotowaniu. Nie są konieczne żadne drogie urządzenia, a składniki znajdują się prawie zawsze w zasięgu ręki. Kilka minut pracy,
potem tylko trzeba cierpliwie poczekać i efekty są rewelacyjne. Nie tylko chłodzimy się z przyjemnością, ale też wiemy, co jemy. Kto skusił się o przeczytanie listy składników gotowych
lodów, wie o czym tu
mowa. Jest ona bardzo długa i zaczarowana, nie wspominając o tym, że weganie i tak mają bardzo niewielki wybór. Tak więc, zamiast nad tym wszystkim ubolewać, warto wziąć sprawę w swoje ręce. Zaskoczcie swoich
bliskich i gości podczas letniego przyjęcia.Kolejne przepisy na
lody pojawią się tu już w najbliższych dniach, zapraszam!Ten oraz inne przepisy na
lody mojego autorstwa znajdziecie w wakacyjnym wydaniu wegańskiego czasopisma Vege1/2 puszki kremowego, gęstego
mleczka kokosowego250 ml
śmietany sojowej2 łyżki
mąki kukurydzianej3 łyżki
cukru1 łyżka rozpuszczonego
oleju kokosowegosok z dwóch
cytrynMleczko kokosowe zagotować z
cukrem i
mąką kukurydzianą ciągle mieszając. Przestudzić* i zmiksować dokładnie z pozostałymi składnikami. Umieścić na kilka godzin w zamrażalniku. Można od czasu do czasu wyjąć i pomiksować kilka minut, aby je napowietrzyć. Wyjąć z zamrażarki kilka minut przed podaniem, formować kulki i napełnić nimi połówki skórek od
cytryny.*aby nie zrobiła się skórka, należy przykryć masę folią spożywczą. Folię nałożyć bezpośrednio na masę, bez dostępy powietrza.