Wykonanie
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie lato na dobre się nie zaczęło, a już trzeba się z nim pożegnać. Cóż, znów je przegapiłam, moje sandały założyłam może raz, albo dwa. Po części dlatego, że i tak
siedzę przeważnie przy komputerze, nie wytykam nigdzie nosa, a jak już chcę wytchnąć, to szaro i ponuro, i (nie chcę tego słowa użyć) jakby jesiennie. Mimo wszystko zrobiłam bardzo letnie
lody, dla tych, którzy uwielbiają smaki
kokosowe i
ananasowe, będzie to prawdziwy rarytas. Nie mam maszyny do
lodów, więc zamroziłam je w zamrażarce, ale myślę, że wykonane w maszynie byłyby jeszcze lepsze. Ewentualnie można co pół godziny wyjąć z zamrażalnika i pomiksować, aby się napowietrzyły, wtedy efekt może będzie zbliżony do tych maszynowych. Aby
lody smakowały muszą być tłuste, użyłam więc tłustego, kremowego
mleczka kokosowego i dodałam jeszcze
olej kokosowy. Zapomnijcie jednak o kaloriach. Nie warto ich liczyć, bo nie ilość kalorii w odżywianiu jest najważniejsza, lecz jakość spożywanych produktów i to, czy nasz organizm może je dobrze przyswoić i wykorzystać. Jak wiecie, tłuszcze dzielą się z grubsza na dobre, które są naszemu organizmowi bardzo potrzebne oraz na szkodliwe, których spożycie lepiej jest ograniczyć. Nie zagłębiając się w temat napiszę Wam tylko, iż tłuszcz
kokosowy zalicza się do tych dobrych i nie ma powodu się go bać. Wręcz przeciwnie, jest najbardziej naturalnym i najlepiej przyswajalnym
olejem, jaki mamy do dyspozycji. Używam go bardzo często, przeważnie do wyrobu domowych
słodyczy, na przykład do batoników, ale równie dobrze nadaje się do smażenia.1 puszka kremowego, gęstego
mleczka kokosowego2 łyżki
mąki kukurydzianej3 łyżki
cukru1 łyżka rozpuszczonego
oleju kokosowego1 mała puszka lub 1/4 świeżego
ananasasok z połowy
cytrynyMleczko kokosowe zagotować z
cukrem i
mąką kukurydzianą ciągle mieszając. Przestudzić* i zmiksować dokładnie z pozostałymi składnikami. Umieścić na kilka godzin w zamrażalniku. Można od czasu do czasu wyjąć i pomiksować kilka minut, aby je napowietrzyć.*aby nie zrobiła się skórka, należy przykryć masę folią spożywczą. Folię nałożyć bezpośrednio na masę, bez dostępy powietrza.Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością Ekoj.pl