Wykonanie
Czekolada, biała delikatna warstwa, karmel,
orzeszki ziemne ... Każdy z poszczególnych elementów brzmi jak marzenie, a połączone wspólnie tworzą jeden z najsłynniejszych i najbardziej lubianych batoników świata, czyli Snikers . A co jeśli pójść o krok dalej i przenieść te cudowne smaki do wegańskiej, bezglutenowej i bez cukrowej kuchni...? W dodatku wykorzystać do tego chia? Przed
Wami Snikers z chia!Przyznam się Wam bez bicia, zaszalałam. Sama nie wierzę w to, co stworzyłam... Inspirując się znanym wszystkim fanom naszego bloga, ptasim mleczkiem z chia, stworzyłam ciasto nierealne ! Wegańskie, bezglutenowe, bez dodatku
cukru, zdrowe i.... smakujące jak Snikers(!), chyba nawet lepiej... W dodatku, jak się domyślacie, jednym z elementów owego ciacha są moje ulubione nasionka chia . W połączeniu z
mlekiem kokosowym tworzą leciutką warstwę, która wspaniale równoważy otaczającą ją
gorzką czekoladę, ciężkie
orzeszki ziemne i karmel zrobiony z...
daktyli . Wydaję się, że takie ciasto dalekie jest od znanego batonika, zarówno składem, jak i zdrowotnością, ale obiecuję Wam - jedząc go poczujecie Snikersa. :)Ciacho marzenie!Poczęstujcie nim tych, którzy kpią ze zdrowego i wegańskiego jedzenia . Gwarantuję, że nie zorientują się, że jedzą coś pożywnego. :p No bo przecież zdrowe nie może być aż tak pyszne. :p
wegański bezglutenowy bez
cukruSnikers z chia(blaszka 20x20)I warstwa czekoladowa:- 150 g
gorzkiej czekolady- 4 łyżki
ksylitolu- 1 łyżka
masła orzechowego- 3 łyżki
mleka roślinnego - najlepiej
migdałowego lub innego
orzechowegoCzekoladę wraz z pozostałymi składnikami umieszczam w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada się rozpuści mieszam ją dokładnie, tak by uzyskać jednolitą, lśniącą masę.Wylewam masę na dno blaszki wysmarowanej
olejem i wyłożonej mocną folią aluminiową (lub mocnym papierem do pieczenia). Za pomocą szpachelki wyrównuję masę.Wkładam do lodówki na ok. 1 h, by
czekolada stężała.część biała: