ßßß Cookit - przepis na Kluski jaglane na słodko (wegańskie, bezglutenowe)

Kluski jaglane na słodko (wegańskie, bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Delikatne, rozpływające się w ustach, wegańskie i bezglutenowe klusk i zrobione z... kaszy jaglanej . W dodatku podane na słodko w towarzystwie cytrynowo-waniliowego jogurtu sojowego i obficie posypane uprażonymi migdałami . Prawda, że brzmi cudownie? A jak smakuje... Tego trzeba spróbować!
Te bezglutenowe kluseczki, które zachwycą każdego, a szczególnie fanów wszelkich rodzajów mącznych dań, szczególnie tych podawanych na słodko. Kluski jaglane wyróżnia jednak fakt, że oprócz wyśmienitego smaku, są niesamowicie zdrowe (o cudownych zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej pisałam tu). Kluseczki te są delikatne i daleko im do klasycznych, gumowatych kopytek. Idealne na słodki obiad czy deser, zwłaszcza dla dzieci. Dodatek cytrynowo-waniliowego jogurtu i migdałów cudownie uzupełnia ci smak. Jeśli macie ochotę, możecie dodatkowo posypać je cynamonem. Będzie wybornie! :)
wegańskie bezglutenowe
(2 porcje - ok. 35-40 kopytek)
- 3/4 szklanki (150 g) surowej kaszy jaglanej lub 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 łyżki skrobi z tapioki / można zastąpić ziemniaczaną
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1-2 łyżki syropu klonowego (można pominąć)
- duża szczypta soli
- do podania: cytrynowo-waniliowy jogurt sojowy, migdały podprażone na suche patelni zmiażdżone w moździerzu, syrop klonowy
Kaszę jaglaną gotuję w wodzie do miękkości wedle podstawowego przepisu.
Ugotowaną kaszę jaglaną przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę.
Masę jaglaną przekładam do miski. Dodaję skrobię, mąkę, syrop klonowy i sól. Za pomocą łyżki, a potem zwilżonej dłoni łączę wszystkie składniki. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie przejmujcie się tym i nie dodawajcie więcej mąki, aby kopytka nie były zbyt twarde.
Przekładam ciasto na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Posypuję lekko mąką ciasto i za pomocą oprószonych mąką dłoni formuję podłużne wałki ciasta i kroję kluski.
Wkładam kluski do osolonego wrzątku, delikatnie mieszam i gotuję ok. 2-3 min od wypłynięcia.
Gotowe kluski podaję z jogurtem cytrynowo-waniliowym, posypane migdałami i polane syropem klonowym.
Smacznego!
*Cytrynowo-waniliowy jogurt wegański
- 250 ml jogurtu sojowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć ekstraktu)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka syropu z agawy
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2016/02/kluski-jaglane-na-sodko-weganskie.html