Wykonanie
Delikatne, rozpływające się w ustach, wegańskie i bezglutenowe klusk i zrobione z...
kaszy jaglanej . W dodatku podane na słodko w towarzystwie
cytrynowo-
waniliowego jogurtu sojowego i obficie posypane uprażonymi
migdałami . Prawda, że brzmi cudownie? A jak smakuje... Tego trzeba spróbować!Te bezglutenowe kluseczki, które zachwycą każdego, a szczególnie fanów wszelkich rodzajów mącznych dań, szczególnie tych podawanych na słodko. Kluski jaglane wyróżnia jednak fakt, że oprócz wyśmienitego smaku, są niesamowicie zdrowe (o cudownych zdrowotnych właściwościach
kaszy jaglanej pisałam tu). Kluseczki te są delikatne i daleko im do klasycznych, gumowatych kopytek. Idealne na słodki obiad czy deser, zwłaszcza dla dzieci. Dodatek
cytrynowo-
waniliowego jogurtu i
migdałów cudownie uzupełnia ci smak. Jeśli macie ochotę, możecie dodatkowo posypać je
cynamonem. Będzie wybornie! :)

wegańskie bezglutenowe(2 porcje - ok. 35-40 kopytek)- 3/4 szklanki (150 g) surowej
kaszy jaglanej lub 3 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanej- 2 łyżki
skrobi z tapioki / można zastąpić ziemniaczaną- 3/4 szklanki
mąki kukurydzianej- 1-2 łyżki
syropu klonowego (można pominąć)- duża szczypta
soli- do podania:
cytrynowo-
waniliowy jogurt sojowy,
migdały podprażone na suche patelni zmiażdżone w moździerzu,
syrop klonowyKaszę jaglaną gotuję w wodzie do miękkości wedle podstawowego przepisu.Ugotowaną
kaszę jaglaną przekładam do malaksera i blenduję na gładką masę.Masę jaglaną przekładam do miski. Dodaję
skrobię,
mąkę,
syrop klonowy i
sól. Za pomocą łyżki, a
potem zwilżonej dłoni łączę wszystkie składniki. Masa będzie się kleić do rąk, ale nie przejmujcie się tym i nie dodawajcie więcej
mąki, aby kopytka nie były zbyt twarde.Przekładam ciasto na oprószoną
mąką kukurydzianą stolnicę. Posypuję lekko
mąką ciasto i za pomocą oprószonych
mąką dłoni formuję podłużne wałki ciasta i kroję kluski.Wkładam kluski do osolonego wrzątku, delikatnie mieszam i gotuję ok. 2-3 min od wypłynięcia.Gotowe kluski podaję z
jogurtem cytrynowo-
waniliowym, posypane
migdałami i polane
syropem klonowym.Smacznego!*
Cytrynowo-
waniliowy jogurt wegański- 250 ml
jogurtu sojowego- 1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć ekstraktu)- 2 łyżeczki
soku z cytryny- 1 łyżeczka
syropu z agawyWszystkie składniki dokładnie mieszam.