Wykonanie
Do upieczenia swoich muffinek użyłam dość dużych foremek, zdecydowanie większych niż przeciętne, z których wyszłoby około 18 sztuk.



Składniki na 12 dużych muffinek:składniki suche:2 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistejszklanka
mąki pszennej typ 6501,5 szklanki
cukru brązowegołyżeczka
proszku do pieczenia150g
czekolady (biała,
mleczna, gorzka)łyżka
kakaoskładniki mokre:1,5 szklanki
mleka0,5 szklanki
oleju2
jajkaCzekoladę kroimy w niedużą kosteczkę.Do pierwszej miski przesiewamy
mąki, dodajemy
cukier,
proszek do pieczenia i
czekoladę. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre. Składniki mokre dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół- do jednej części dodajemy
kakao i mieszamy, a drugą pozostawiamy bez dodatków.Foremki na muffinki napełniamy obydwoma rodzajami ciasta do 3/4 wysokości.Muffiny pieczemy przez 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.Smacznego:)