Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na
banalne w przygotowaniu, kruche
ciasteczka. Świetnie smakują
solo, ale planuję równie wykorzystać je do przygotowania pysznego deserku.Swoje ciacha ozdobiłam stempelkiem domowej roboty. Inspiracją do jego przygotowania był t en wpis . Jeśli nie posiadacie stempelka i nie chce się wam go robić ani kupować, to użyjcie foremek do wykrawania o ciekawych kształtach, albo po prostu zróbcie okrągłe
ciasteczka od szklanki. I tak wyjdą pyszne;P
Składniki na 35 sztuk:200g
masła, zimnego200g
mąki ryżowej200g
mąki pszennej typ 65075g
cukru pudrujajkoopcjonalnie: czubata łyżka
kakao lub
cukru waniliowegoDo miski przesiewamy
mąki. Dodajemy
cukier,
jajko i ewentualnie
kakao lub
cukier waniliowy. Zimne
masło kroimy w nieduże kostki. Dorzucamy je do miski i szybko zagniatamy gładkie ciasto.Zawijamy je w folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto może leżakować w lodówce nawet dzień czy dwa.Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy, delikatnie podsypując je
mąką, na grubość 4mm. Wycinamy z niego kółka i odciskamy na nich napis stempelkiem. Jeśli nie posiadacie stempla, to po prostu użyjcie foremek do wykrawania o ciekawych kształtach.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 minut.Smacznego:)