ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasteczka z mąką ryżową

Kruche ciasteczka z mąką ryżową

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na banalne w przygotowaniu, kruche ciasteczka. Świetnie smakują solo, ale planuję równie wykorzystać je do przygotowania pysznego deserku.
Swoje ciacha ozdobiłam stempelkiem domowej roboty. Inspiracją do jego przygotowania był t en wpis . Jeśli nie posiadacie stempelka i nie chce się wam go robić ani kupować, to użyjcie foremek do wykrawania o ciekawych kształtach, albo po prostu zróbcie okrągłe ciasteczka od szklanki. I tak wyjdą pyszne;P
Składniki na 35 sztuk:
200g masła, zimnego
200g mąki ryżowej
200g mąki pszennej typ 650
75g cukru pudru
jajko
opcjonalnie: czubata łyżka kakao lub cukru waniliowego
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, jajko i ewentualnie kakao lub cukier waniliowy. Zimne masło kroimy w nieduże kostki. Dorzucamy je do miski i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Zawijamy je w folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto może leżakować w lodówce nawet dzień czy dwa.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy, delikatnie podsypując je mąką, na grubość 4mm. Wycinamy z niego kółka i odciskamy na nich napis stempelkiem. Jeśli nie posiadacie stempla, to po prostu użyjcie foremek do wykrawania o ciekawych kształtach. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 minut.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/03/kruche-ciasteczka-z-maka-ryzowa.html