Wykonanie

Uwaga! Przed
Wami najbardziej smakowity i wodzący na pokuszenie tort, jaki udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Oczywiście nie licząc różanego . Z racji tego, że chciałbym powoli wprowadzać na bloga przepisy na ciasta i desery bezglutenowe oraz wegańskie, do
tortu przygotowałem znakomity (!)
czekoladowy biszkopt bezglutenowy. Poprzez dobór odpowiednich proporcji oraz mąk udało mi się osiągnąć lekkie ciasto o mocno
czekoladowym aromacie i strukturze innej niż w
biszkopcie klasycznym, lekko ziarnistej. W efekcie powstało ciasto o smaku niczym murzynek, ale lżejsze i bardziej zbliżone do
biszkoptu. Jednak bardziej zwarte. Blaty nasączone
Jack Daniel'sem przełożyłem wyśmienitym, delikatnie karmelowym kremem,
orzeszkami ziemnymi i polałem
sosem karmelowym. I tak stworzyłem tort w iście amerykańskim stylu. Może nie jest idealny, nie do końca równy, ale zdecydowanie nadrabia smakiem :)
biszkopt:6
jajek180 g
cukru50 g gorzkiego
kakao120 g
mąki kukurydzianej60 g
mąki ziemniaczanejDno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche).
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier (po 1 łyżce). Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, dodawać po jednym
żółtku. Wyłączyć robota i dodawać w 3-4 partiach przesiane
mąki z
kakao mieszając delikatnie szpatułką. Otrzymaną masę przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Biszkopt piec w 180 º C przez ok. 40 minut do suche go patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia na ok. 30 minut, wyjąć z formy, odwrócić do góry
spodem i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Podzielić na 3-4 blaty.poncz:200 ml wrzątku2-3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej50 ml
Jack Daniel'sa2 łyżeczki
cukruKawę oraz
cukier zalać wrzątkiem. Zamieszać do rozpuszczenia
cukru i odstawić do wystudzenia, dodać
alkohol i wymieszać. Gotowym naparem z
kawy nasączać kolejno każdy
biszkopt.
sos karmelowy*:50 g
cukru25 g
masła90 ml kremówki 36%
sól morskaW rondlu umieścić
cukier (równomiernie) i podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy całkiem się rozpuścić gotować mieszając do uzyskania
bursztynowego koloru. Dodać posiekane
masło i mieszać energicznie. Następnie dodać kremówkę w dwóch partiach, wymieszać. Przestudzić Gotowym sosem polać ciasto, schłodzić. Pilnujcie temperatury i czasu gotowania karmelu. Ja go przeciągnąłem i wyszedł zbyt gęsty.* zamiast
sosu karmelowego możecie użyć masy kajmakowej. Przed użyciem należy ją lekko podgrzać, aby stała się rzadsza. Po pokryciu blatu masą schłodźcie ją w lodówce, a dopiero później udekorujcie kremem.krem:250 g
mascarpone400 ml kremówki 36%260 g masy kajmakowej3 łyżeczki esencji waniliowej
orzeszki ziemne (niesolone)
cukierki snickersy
Orzeszki ziemne zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 5 minut. Przełożyć na sitko, odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Lekko posolić. Masę kajmakową rozgrzać nieco w rondelku lub wymieszać dokładnie łyżką do rozluźnienia konsystencji. Kremówkę ubić na sztywno, pod konie ubijania dodać
wanilię i połączyć. Zmienić końcówkę robota na mieszającą i miksując na najniższych obrotach dodawać stopniowo
mascarpone, a następnie masę kajmakową. Mieszać tylko do połączenia składników. Otrzymany krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną tylką i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzony krem szprycować na nasączone blaty
tortu (pozostawić część na dekorację górnego blatu), a na nim układać namoczone
orzeszki ziemne. Górny blat udekorować posiekanymi
cukierkami snickers oraz pozostałym kremem. Podawać schłodzony.Smacznego! :)
