Wykonanie

Tadam! Oto wyśmienity torcik różany, który powstał na szybko i miał być efektem wiosennej inspiracji. Jak się okazało na
słoneczną wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać. Ale wczoraj, pisząc ten przepis okazało się, że jest to 400! wpis na blogu! Juhu! Zatem jest i okazja do świętowania...Dodatkowo chciałbym zaprosić Was do oglądania odcinka programu Login: Kuchnia 2 z moim udziałem! Kto jeszcze nie wiedział, niech wyczekuje! Sprawdźcie jak poradziłem sobie z wyzwaniem gotowania na słono i z niespodzianką jaką przygotowała dla mnie prowadząca oraz Szefowa Małgosia
Marchewka!Emisja odcinka 3 czerwca o godz. 16 . 5 5 na antenie TVP HD! :)Wszystkie odcinki, przepisy uczestników oraz dodatkowe materiały znajdziecie na stronie LoginKuchnia.tvp.pl

p.s. jeśli chcecie zobaczyć moją kuchnię od kuchni i nieco prywaty,
śledźcie mnie na snapchacie! :)A teraz czas na tort!
biszkopt:6
jajek180 g
cukru180 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanejDno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche).
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce
cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać po jednym
żółtku. Wyłączyć mikser i delikatnie wmieszać przesiane
mąki. Gotowe ciasto przełożyć delikatnie do przygotowanej formy i piec w 180 º C przez 40 minut do suchego patyczka. Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do przestudzenia na ok. 30 minut. Następnie ostrożnie usunąć rant. Ciasto pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Gotowy
biszkopt podzielić na 5 równych blatów.poncz:350 ml wrzątku2
torebki herbaty Earl Grey2 łyżki
soku z cytryny4 łyżki
cukruHerbatę zalać wrzątkiem, dodać
cukier oraz
sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić do wystudzenia.krem różany:250 g
mascarpone600 ml kremówki 36%160 g
konfitury różanej
Konfiturę zmiksować blenderem na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę miksera na mieszadło do kremów, dodać
mascarpone i mieszać do połączenia składników. Na koniec wmieszać zmiksowaną
konfiturę.krem
maślany:2
białka150 g
cukru300 g miękkiego
masłaczerwony barwnik spożywczyBiałka umieścić w szklanej misce, dodać
cukier, barwnik i wymieszać. Całość zawiesić nad rondelem z wrzącą
wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni
wody. Zawartość miski podgrzewać i mieszać delikatnie rózgą do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Miskę z
białkami i
cukrem zdjąć z rondla i ubijać mikserem przez ok. 10 minut aż masa stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Nadal miksując dodawać po kawałku ciepłego
masła. Mieszać do uzyskania jednolitego kremu. W pewnym momencie masa może sprawiać wrażenie zważonej. Mimo to mieszać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji.złożenie:Każdy z blatów (oprócz górnego) nasączyć i przełożyć kremem różanym. Wierzchni
biszkopt nasączyć ponczem, a następnie pokryć cienką warstwą kremu
maślanego. Tym samym kremem pokryć boki
tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Przed wyjęciem przygotować polewę.polewa:75 g
białej czekolady50 g kremówki 36%1 łyżka zimnej
wody1,5 łyżki
żelatyny35 g glukozyczerwony barwnik
Żelatynę umieścić w rondlu, zalać zimną
wodą i dostawić do napęcznienia. Dodać połamaną na cząstki
czekoladę.
Wodę, glukozę, barwnik oraz kremówkę umieścić w osobnym rondlu i zagotować. Gotową mieszanką zalać napęczniałą
żelatynę z
czekoladą i wymieszać do dokładnego połączenia. Otrzymaną masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odpowietrzyć uderzając o blat lub powolne mieszanie. Polewę wstawić do lodówki na kilka godzin aż zastygnie. Następnie podgrzać lekko do rozpuszczenia, ponownie zblednować, odpowietrzyć i gotową dekorować schłodzony tort. Wierzch
tortu udekorować różami.Smacznego! :)

