ßßß Cookit - przepis na mini torcik różany

mini torcik różany

nazwa

Wykonanie

Tadam! Oto wyśmienity torcik różany, który powstał na szybko i miał być efektem wiosennej inspiracji. Jak się okazało na słoneczną wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać. Ale wczoraj, pisząc ten przepis okazało się, że jest to 400! wpis na blogu! Juhu! Zatem jest i okazja do świętowania...
Dodatkowo chciałbym zaprosić Was do oglądania odcinka programu Login: Kuchnia 2 z moim udziałem! Kto jeszcze nie wiedział, niech wyczekuje! Sprawdźcie jak poradziłem sobie z wyzwaniem gotowania na słono i z niespodzianką jaką przygotowała dla mnie prowadząca oraz Szefowa Małgosia Marchewka!
Emisja odcinka 3 czerwca o godz. 16 . 5 5 na antenie TVP HD! :)
Wszystkie odcinki, przepisy uczestników oraz dodatkowe materiały znajdziecie na stronie LoginKuchnia.tvp.pl
p.s. jeśli chcecie zobaczyć moją kuchnię od kuchni i nieco prywaty, śledźcie mnie na snapchacie! :)
A teraz czas na tort!
biszkopt:
6 jajek
180 g cukru
180 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
Dno formy o średnicy 18 cm i wysokości 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki pozostawić suche). Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i delikatnie wmieszać przesiane mąki. Gotowe ciasto przełożyć delikatnie do przygotowanej formy i piec w 180 º C przez 40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce do przestudzenia na ok. 30 minut. Następnie ostrożnie usunąć rant. Ciasto pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Gotowy biszkopt podzielić na 5 równych blatów.
poncz:
350 ml wrzątku
2 torebki herbaty Earl Grey
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki cukru
Herbatę zalać wrzątkiem, dodać cukier oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić do wystudzenia.
krem różany:
250 g mascarpone
600 ml kremówki 36%
160 g konfitury różanej
Konfiturę zmiksować blenderem na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno. Zmienić końcówkę miksera na mieszadło do kremów, dodać mascarpone i mieszać do połączenia składników. Na koniec wmieszać zmiksowaną konfiturę.
krem maślany:
2 białka
150 g cukru
300 g miękkiego masła
czerwony barwnik spożywczy
Białka umieścić w szklanej misce, dodać cukier, barwnik i wymieszać. Całość zawiesić nad rondelem z wrzącą wodą tak, aby dno miski nie dotykało powierzchni wody. Zawartość miski podgrzewać i mieszać delikatnie rózgą do całkowitego rozpuszczenia cukru. Miskę z białkami i cukrem zdjąć z rondla i ubijać mikserem przez ok. 10 minut aż masa stanie się bardzo gęsta i lśniąca. Nadal miksując dodawać po kawałku ciepłego masła. Mieszać do uzyskania jednolitego kremu. W pewnym momencie masa może sprawiać wrażenie zważonej. Mimo to mieszać dalej do uzyskania gładkiej konsystencji.
złożenie:
Każdy z blatów (oprócz górnego) nasączyć i przełożyć kremem różanym. Wierzchni biszkopt nasączyć ponczem, a następnie pokryć cienką warstwą kremu maślanego. Tym samym kremem pokryć boki tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Przed wyjęciem przygotować polewę.
polewa:
75 g białej czekolady
50 g kremówki 36%
1 łyżka zimnej wody
1,5 łyżki żelatyny
35 g glukozy
czerwony barwnik
Żelatynę umieścić w rondlu, zalać zimną wodą i dostawić do napęcznienia. Dodać połamaną na cząstki czekoladę. Wodę, glukozę, barwnik oraz kremówkę umieścić w osobnym rondlu i zagotować. Gotową mieszanką zalać napęczniałą żelatynę z czekoladą i wymieszać do dokładnego połączenia. Otrzymaną masę zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Odpowietrzyć uderzając o blat lub powolne mieszanie. Polewę wstawić do lodówki na kilka godzin aż zastygnie. Następnie podgrzać lekko do rozpuszczenia, ponownie zblednować, odpowietrzyć i gotową dekorować schłodzony tort. Wierzch tortu udekorować różami.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2016/04/mini-torcik-rozany.html