Wykonanie

Pewnie nikogo nie zdziwię, ale ten mazurek będzie w tym roku moim ulubionym. Mam nadzieję, że poza mną są tu jacyś inni fanatycy
gorzkiej czekolady, której głęboki smak i aromat
przyprawia o zawrót głowy. A do pełni szczęścia wystarczy jeszcze odrobina
miętowego pudru, która
daje fantastyczny posmak orzeźwienia. Musicie spróbować tego mazurka! :)mazurek o średnicy 18 cmciasto:120 g
mąki30 g
kakao100 g zimnego
masła50 g
cukru pudru1
żółtkoSuche składniki przesiać do miski, dodać zimne, posiekane
masło i wyrabiać robotem z hakiem do momentu, aż powstanie kruszonka. Na koniec dodać żółto i mieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli składniki nie będą chciały się połączyć w kulę, zagnieć ciasto w dłoniach. Całość zawinąć w folię spożywczą i schłodzić mocno w zamrażarce. Przygotowane ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia, oprószonym
mąką, na placek równej grubości (ok. 4-5 mm). Ułożyć na nim dno tortownicy (użyłem formy o średnicy 18 cm i przygotowałem dwa mazurki)
spodem do góry i odciąć nożem jego kształt. Następnie chwycić za arkusz papieru i trzymając od góry dno tortownicy energicznie przewrócić całość na drugą stronę tak, aby papier znalazł się na górze. Ostrożnie usunąć papier, a spód nakłuć widelcem Z resztek ciasta wykonać wałeczki, zwinąć je spiralnie wokół siebie i ułożyć na kruchym spodzie. Warkocz nie powinien wystawać poza spód formy. Na tak przygotowane ciasto założyć obręcz tortownicy, a następnie przykryć arkuszem papieru do pieczenia i obciążyć
fasolą. Piec w 200 º C przez 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z obciążnikami i piec kolejne 15 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Zdjąć obręcz tortownicy i wyjąć kruchy spód.nadzienie:1/2 łyżki miękkiego
masła75 g
gorzkiej czekolady100 ml kremówki 36%wiórki
czekoladowemiętowy puderKremówkę umieścić w rondlu i mieszając podgrzewać do uzyskania wysokiej temperatury (nie gotować). Gorącą
śmietankę zdjąć z palnika, dodać połamaną na cząstki
czekoladę oraz
masło i odstawić na kilka minut. Całość wymieszać łyżką do dokładnego połączenia składników. Gotowy krem przelać na wystudzony spód i wstawić do lodówki aż masa stężeje. Gotowe ciasto udekorować wiórkami czekoladowymi i oprószyć
miętowym pudrem. Aby przygotować
miętowy puder wystarczy zmiksować suszoną
miętę w młynku do
kawy i gotowe.Smacznego! :)
