ßßß
Istnieje wiele słodkich wypieków czy deserów typu "zrób to sam", które bez problemu można kupić w sklepie w sproszkowanej postaci, zamknięte w papierowej torebce czy pudełku. Zapewne są wśród nas smakosze właśnie takich cudów przemysłu, którzy albo są strasznymi leniami, albo nie mają czasu na domowe pichcenie. Jak się jednak okazuje wiele z tych pudełkowych "smakołyków" można przygotować w domowym zaciszu, nie wkładając w to zbyt wiele wysiłku, a nasza kreatywność podania np. domowego budyniu może dać całkiem ciekawy efekt. To właśnie domowym budyniem, w dwóch wersjach smakowych, postanowiłem rozpocząć ten tydzień i życzyć Wam udanych kolejnych dni! :)składniki (4 porcje):70 g cukru50 g masła2 łyżki kakao750 ml mleka2 łyżki rumu3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżeczki ekstraktu waniliowegopłatki owsiane (do dekoracji)wiśnie w spirytusiePołowę mleka przelać do rondla, dodać cukier i podgrzewać do zagotowania. W tym czasie w kubku wymieszać pozostałe mleko z przesianymi mąkami. Kiedy mleko się zagotuje, dodać cienkim strumieniem mieszankę mleczno-mączną i cały czas mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż całość znacznie zgęstnieje. Otrzymaną masę pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Kiedy budyń ostygnie, dodać miękkie masło i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wymieszaną z masłem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao oraz rum i dokładnie połączyć. Otrzymany deser nakładać do szklanek warstwami. Podawać z domową bitą śmietaną oprószoną kakao i wiśniami w spirytusie. Posypać płatkami owsianymi.Smacznego! :)