Wykonanie

Istnieje wiele słodkich wypieków czy deserów typu "zrób to sam", które bez problemu można kupić w sklepie w sproszkowanej postaci, zamknięte w papierowej torebce czy pudełku. Zapewne są wśród nas smakosze właśnie takich cudów przemysłu, którzy albo są strasznymi leniami, albo nie mają czasu na domowe pichcenie. Jak się jednak okazuje wiele z tych pudełkowych "smakołyków" można przygotować w domowym zaciszu, nie wkładając w to zbyt wiele wysiłku, a nasza kreatywność podania np. domowego budyniu może dać całkiem ciekawy efekt. To właśnie domowym
budyniem, w dwóch wersjach
smakowych, postanowiłem rozpocząć ten tydzień i życzyć Wam udanych kolejnych dni! :)składniki (4 porcje):70 g
cukru50 g
masła2 łyżki
kakao750 ml
mleka2 łyżki
rumu3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżeczki ekstraktu
waniliowegopłatki owsiane (do dekoracji)
wiśnie w
spirytusiePołowę
mleka przelać do rondla, dodać
cukier i podgrzewać do zagotowania. W tym czasie w kubku wymieszać pozostałe
mleko z przesianymi
mąkami. Kiedy
mleko się zagotuje, dodać cienkim strumieniem mieszankę
mleczno-mączną i cały czas mieszając podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż całość znacznie zgęstnieje. Otrzymaną masę pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Kiedy
budyń ostygnie, dodać miękkie
masło i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę wymieszaną z
masłem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać
kakao oraz
rum i dokładnie połączyć. Otrzymany deser nakładać do szklanek warstwami. Podawać z domową
bitą śmietaną oprószoną
kakao i
wiśniami w
spirytusie. Posypać
płatkami owsianymi.Smacznego! :)
