ßßß
Składniki:SPÓD100g markiz z nadzieniem czekoladowym (lub kakaowym)30g masłaMASA SEROWA450g waniliowego serka homogenizowanego250g jogurtu greckiego150g masła orzechowego75g domowego cukru waniliowego3 łyżeczki kakao + 1 łyżka domowego cukru waniliowego (do masy kakaowej)4,5 łyżeczki (18g) żelatyny60ml wodygarść prażonych orzechów ziemnych do dekoracji
Wykonanie:- markizy rozdrobnić, masło roztopić, wymieszać z ciastkami- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- na spód wyłożyć masę z ciasteczek, wyrównać, schłodzić- masło orzechowe zmiksować z serkiem homogenizowanym, jogurtem oraz cukrem (UWAGA jeśli wykorzystacie masło orzechowe bez soli, np. domowej roboty, prawdopodobnie będzie trzeba zmniejszyć ilość dodanego cukru)
- żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać, pozostawić do napęcznienia- napęczniałą żelatynę podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, tylko do momentu rozpuszczenia się ponownie żelatyny (nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące)- rozpuszczoną żelatynę odstawić do lekkiego ostygnięcia- do letniej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy serowej, dokładnie wymieszać, całość wlać do reszty masy, wymieszać lub zmiksować
- większość masy wyłożyć na schłodzony spód z ciasteczek- do pozostawionej masy dodać kakao oraz 1 łyżkę cukru, wymieszać lub zmiksować- masę kakaową wyłożyć cienką warstwą na wierzch sernika, zamieszać wykałaczką lub końcówką noża, żeby w środku utworzył się nieregularny wzór- orzechy ziemne drobno posiekać, posypać wierzch sernika- sernik schłodzić przez całą noc w lodówce- przechowywać w lodówce pod przykryciem