ßßß
Składniki:SPÓD60g okrągłych biszkoptów50g masła2 płaskie łyżeczki kakaoMASA CZEKOLADOWA500g jogurtu greckiego100g gorzkiej czekolady (u mnie 74%)100g cukru2 łyżki domowego cukru waniliowego3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny4 łyżki soku z pomarańczyskórka z 1 pomarańczystarta czekolada do dekoracji
Wykonanie:- jogurt wyjąć trochę wcześniej z lodówki, aby nie był zimny- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło roztopić- biszkopty wymieszać z masłem, dodać kakao, powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku- tortownicę wyłożyć na spodzie i bokach (lub tylko na spodzie) papierem do pieczenia
- masę biszkoptową przełożyć do tortownicy, łyżeczką lub dłonią wylepić całe dno, formując jednolity spód- spód biszkoptowy schłodzić- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić- do ostudzonej, ale ciągle płynnej czekolady, dodawać stopniowo jogurt, mieszając do połączenia się składników
- do masy czekoladowej dodać cukier i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, wszystko wymieszać- żelatynę rozpuścić w soku wyciśniętym z pomarańczy, gdy napęcznieje, krótko podgrzać (w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej) do rozpuszczenia się żelatyny (nie wolno zagotować), lekko ostudzić
- do ostudzonej żelatyny dodać 1-2 łyżki masy czekoladowej, wymieszać, dopiero wtedy wlać żelatynę do reszty masy, dokładnie wymieszać- masę czekoladową przełożyć na schłodzony spód biszkoptowy, wyrównać, schłodzić przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc- przed podaniem sernik udekorować niewielką ilością startej czekolady