Wykonanie
Ciasto
bananowe z
masłem orzechowym to wariacja na temat
chlebka bananowego w wersji fistaszkowej. Dodatek sporej ilości
masła orzechowego sprawia, że ciasto jest mniej słodkie i bardziej wytrawne, a smak
fistaszków jest dość mocno wyczuwalny. Możecie regulować słodkość tego wypieku, dodając nieco więcej lub mniej
miodu, ale im słodszy efekt końcowy, tym mniej wyczuwalne staje się
masło orzechowe.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm .
Składniki:300g
mąki pszennej350g
bananów (3-4 sztuki w zależności od wielkości)200g
masła orzechowego40g
masła2
jajka1 łyżka
miodu3-4 łyżki
mleka1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2/3 łyżeczki
sody oczyszczonejWykonanie:- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej-
masło roztopić, ostudzić-
banany przełożyć do miski, rozgnieść widelcem- do
bananów dodać
masło orzechowe, roztopione
masło,
jajka oraz
miód, składniki wymieszać- w drugiej misce wymieszać dokładnie
mąkę pszenną,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną- składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać
- do masy dodać 3-4 łyżki
mleka, aby nieco rozrzedzić jej konsystencję- UWAGA! jeśli zwiększycie ilość
miodu, dodatek
mleka może być niepotrzebny- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem i oprószyć
mąką- ciasto przełożyć do formy, wyrównać- wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec 40-50 minut do tzw. suchego patyczka