Wykonanie
Ciastka owsiane to smaczna i zazwyczaj zdrowa przekąska. Na blogu znajdziecie przepisy na różne
ciasteczka z wykorzystaniem
płatków owsianych, największym powodzeniem cieszy się przepis na
ciastka z
płatków owsianych . Poniższa receptura może śmiało z nim konkurować i myślę, że również podbije Wasze podniebienia.Ta wersja
ciasteczek jest nieco zdrowsza niż ta wspomniana powyżej - nie zawiera
mąki ani
jajek, więc jest idealna dla osób, które nie mogą spożywać tych produktów. Można też śmiało zrezygnować z dodatku
cukru, ograniczyć go lub dodać swój ulubiony zamiennik
białego cukru.
Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i chrupiące, a przechowywane w szczelnym pojemniku, przez cały czas zachowają swoje walory smakowe i kruchą konsystencję.Z podanych proporcji przygotujecie około 20
ciastek .

Składniki:100g
płatków owsianych50g
płatków żytnich50g łuskanego
słonecznika50g
orzechów ziemnych50g
rodzynek50g
masła50g domowego
cukru waniliowego (lub zwykłego)

Wykonanie:- do pojemnika blendera przełożyć
płatki owsiane,
płatki żytnie,
słonecznik i
orzechy ziemne, składniki rozdrobnić - nie na
mąkę, ale na drobne kawałki- ze zmiksowanych składników wybrać 1-2 łyżki rozdrobnione na pył (najlepiej przesiać przez sitko), zalać je 3 łyżkami gorącej
wody, odstawić, powstanie lekko klejąca masa-
masło roztopić, ostudzić-
rodzynki drobno posiekać- do rozdrobnionych składników suchych dodać klejącą masę, roztopione
masło,
cukier oraz
rodzynki, wszystko dokładnie wymieszać- całość powinna być dość mocno klejąca, jeśli masa jest zbyt sucha, należy dodać 1-2 łyżki
wody- miskę z masą zafoliować, schłodzić- blachę wyłożyć papierem do pieczenia

- ze schłodzonej masy odrywać kulki (dla ułatwienia można dłonie moczyć w wodzie, jeśli masa bardzo się klei), układać na papierze i bardzo mocno spłaszczać, jednocześnie dłonią lub łyżeczką formując brzegi, aby były okrągłe, a nie postrzępione-
ciasteczka układać w niewielkim odstępie od siebie, gdyż nie rosną podczas pieczenia- uformowane
ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni, piec przez około 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia-
ciasteczka po upieczeniu pozostawić na blasze do ostudzenia, gdyż na ciepło są bardzo delikatne- po ostygnięciu
ciasteczka twardnieją i stają się kruche, należy je przechowywać w szczelnym pojemniku