ßßß Cookit - przepis na Koktajl z jabłkiem i jarmużem

Koktajl z jabłkiem i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Soczyście zielony, szalenie zdrowy i orzeźwiający...
Ten koktajl jest tak pyszny, że polecam go nawet osobom, które nie lubią jarmużu, bo jest duża szansa, że w tej wersji go pokochają. Połączenie jarmużu z jabłkiem i kwaśnym sokiem z cytryny lub limonki oraz pomarańczy sprawia, że nabiera on nowego, łagodniejszego smaku.
Jarmuż to skarbnica witamin C i K oraz soli mineralnych - głównie wapnia i potasu, dzięki czemu zapewnia sprawną pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawiera też dużą ilość chlorofilu - zielonego barwnika, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu i jest źródłem sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.
Składniki na dwie porcje:
2 duże jabłka,
5 garści jarmużu,
sok z połówki cytryny lub limonki,
sok z połówki pomarańczy (opcjonalnie),
szklanka wody niegazowanej,
kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
Myjemy owoce i jarmuż. Jabłka obieramy ze skórek, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy.
Wszystkie składniki, łącznie z kostkami lodu, umieszczamy w mikserze koktajlowym. Miksujemy kilka minut.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2016/04/koktajl-z-jabkiem-i-jarmuzem.html