Wykonanie
Soczyście zielony, szalenie zdrowy i orzeźwiający...
Ten koktajl jest tak pyszny, że polecam go nawet osobom, które nie lubią
jarmużu, bo jest duża szansa, że w tej wersji go pokochają. Połączenie
jarmużu z
jabłkiem i kwaśnym
sokiem z cytryny lub
limonki oraz
pomarańczy sprawia, że nabiera on nowego, łagodniejszego smaku.
Jarmuż to skarbnica witamin C i K oraz
soli mineralnych - głównie wapnia i potasu, dzięki
czemu zapewnia sprawną pracę układu
sercowo-naczyniowego. Zawiera też dużą ilość chlorofilu - zielonego barwnika, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu i jest źródłem sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.Składniki na dwie porcje:2 duże
jabłka,5 garści
jarmużu,sok z połówki
cytryny lub
limonki,sok z połówki
pomarańczy (opcjonalnie),szklanka
wody niegazowanej,kilka kostek
lodu.Przygotowanie:Myjemy
owoce i
jarmuż.
Jabłka obieramy ze skórek, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Wyciskamy
sok z cytryny i
pomarańczy.Wszystkie składniki, łącznie z kostkami
lodu, umieszczamy w mikserze koktajlowym. Miksujemy kilka minut.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI !! :))