Wykonanie
Jest karnawał!Muszą być i pączki!Co prawda nie każdy może sobie pozwolić na ociekającego tłuszczem pączka,więc z całego
serca zapraszam do wypróbowania babeczek, które smakują jak pieczone pączki, ale są oczywiście o wiele mniej kaloryczne niż ich karnawałowi kuzyni ;-)Ich przygotowanie jest szybkie i proste,a składniki do nich mamy zwykle w swoich kuchennych szafkach.Śmiało! Świętujcie zakończenie karnawału z pysznymi pączkowymi babeczkami! :-)Wszystkiego dobrego! :-)
Potrzebujemy (na 15-17 sztuk):350 g
mąki pszennej130-150 g
cukru pudru (ja wybrałam mniej słodkie)180 ml
mleka110 ml
oleju2 duże
jaja1 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniamarmolada (u mnie różana)Krok po kroku:
Mleko,
olej i rozbełtane
jaja łączymy ze sobą.W innym naczyniu łączymy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder.Suche składniki dodajemy do mokrych i wszystko dokładnie, ale krótko mieszamy łyżką, szpatułką lub trzepaczką - tylko do połączenia składników.Do foremek na muffinki dajemy po 1 łyżce ciasta, na to dajemy jedną łyżeczkę
marmolady i przykrywamy kolejną łyżką ciasta - tak aby zakrywało ono foremkę w 3/4 jej wysokości.Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC - na środkowej półce / grzanie góra dół.Studzimy i ewentualnie lukrujemy, posypujemy
cukrem pudrem lub maczamy w rozpuszczonej
czekoladzie.Smacznego! :-)