ßßß
 
            
         Potrzebujemy (na 15-17 sztuk):350 g mąki pszennej130-150 g cukru pudru (ja wybrałam mniej słodkie)180 ml mleka110 ml oleju2 duże jaja1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamarmolada (u mnie różana)Krok po kroku:Mleko, olej i rozbełtane jaja łączymy ze sobą.W innym naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.Suche składniki dodajemy do mokrych i wszystko dokładnie, ale krótko mieszamy łyżką, szpatułką lub trzepaczką - tylko do połączenia składników.Do foremek na muffinki dajemy po 1 łyżce ciasta, na to dajemy jedną łyżeczkę marmolady i przykrywamy kolejną łyżką ciasta - tak aby zakrywało ono foremkę w 3/4 jej wysokości.Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC - na środkowej półce / grzanie góra dół.Studzimy i ewentualnie lukrujemy, posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.Smacznego! :-)
Potrzebujemy (na 15-17 sztuk):350 g mąki pszennej130-150 g cukru pudru (ja wybrałam mniej słodkie)180 ml mleka110 ml oleju2 duże jaja1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamarmolada (u mnie różana)Krok po kroku:Mleko, olej i rozbełtane jaja łączymy ze sobą.W innym naczyniu łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder.Suche składniki dodajemy do mokrych i wszystko dokładnie, ale krótko mieszamy łyżką, szpatułką lub trzepaczką - tylko do połączenia składników.Do foremek na muffinki dajemy po 1 łyżce ciasta, na to dajemy jedną łyżeczkę marmolady i przykrywamy kolejną łyżką ciasta - tak aby zakrywało ono foremkę w 3/4 jej wysokości.Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC - na środkowej półce / grzanie góra dół.Studzimy i ewentualnie lukrujemy, posypujemy cukrem pudrem lub maczamy w rozpuszczonej czekoladzie.Smacznego! :-)

