ßßß

Składniki:150 g kruchych ciastek (ja użyłam ciastka specoolas)40 g masła (roztopionego)pół szklanki cukru1/3 szklanki mąkiszczypta soli2 szklanki mleka3 żółtka (roztrzepane)pół laski wanilii500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)4 bananyKruche ciastka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione masło, mieszamy. Otrzymujemy w ten sposób masę, którą wykładamy na wyłożoną papierem blachę średnicy 21 cm. Staramy się wyłożyć także boki blachy. Tak przygotowany spód wkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym podpiekamy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.Przygotowujemy budyń: w garnku mieszamy cukier, mąkę, sól i dolewamy mleko, dodajemy wanilię, mieszamy trzepaczką by pozbyć się grudek. Wstawiamy na gaz i gotujemy aż budyń zrobi się gęsty. Do mniejszej miski wkładamy szklankę gotowego budyniu, następnie dodajemy pojedynczo żółtka cały czas mieszając. Powstałą masę dodajemy do budyniu, garnek wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.Gdy budyń przestygnie miksujemy go z mascarpone, ubijając najpierw w misce sam serek i dodając, łyżka po łyżce schłodzony budyń.Wykładamy 1/3 powstałej masy na przygotowany spód, na to wykładamy pokrojone w plasterki banany i przykrywamy resztą masy serowo budyniowej. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Wyciągamy z lodówki pół godziny przed podaniem.Smacznego!