Wykonanie
Okres przedświąteczny i prace przygotowawcze pewnie już u Was pełną parą, zakupy, pieczenie, malowanie jaj. Ja mam dla Was dziś niekoniecznie świąteczny przepis, aczkolwiek nie widzę przeszkód by upiec ten
bananowo budyniowy sernik także w święta. Sernik jest pyszny, połączenie
serka mascarpone z
budyniem i
bananami dało niesamowity efekt.
Składniki:150 g kruchych
ciastek (ja użyłam
ciastka specoolas)40 g
masła (roztopionego)pół szklanki
cukru1/3 szklanki
mąkiszczypta
soli2 szklanki
mleka3
żółtka (roztrzepane)pół
laski wanilii500 g
serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)4
bananyKruche
ciastka mielimy w malakserze, dodajemy roztopione
masło, mieszamy. Otrzymujemy w ten sposób masę, którą wykładamy na wyłożoną papierem blachę średnicy 21 cm. Staramy się wyłożyć także boki blachy. Tak przygotowany spód wkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym podpiekamy 7 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wyciągamy z piekarnika, studzimy.Przygotowujemy
budyń: w garnku mieszamy
cukier,
mąkę,
sól i dolewamy
mleko, dodajemy
wanilię, mieszamy trzepaczką by pozbyć się grudek. Wstawiamy na gaz i gotujemy aż
budyń zrobi się gęsty. Do mniejszej miski wkładamy szklankę gotowego budyniu, następnie dodajemy pojedynczo
żółtka cały czas mieszając. Powstałą masę dodajemy do budyniu, garnek wstawiamy na gaz i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.Gdy
budyń przestygnie miksujemy go z
mascarpone, ubijając najpierw w misce sam
serek i dodając, łyżka po łyżce schłodzony
budyń.Wykładamy 1/3 powstałej masy na przygotowany spód, na to wykładamy pokrojone w plasterki
banany i przykrywamy resztą masy
serowo budyniowej. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Wyciągamy z lodówki pół godziny przed podaniem.Smacznego!