Wykonanie
Lubicie soczewicę?Ja właśnie polubiłam.Jednym z moich postanowień na ten rok było próbowanie nowych rzeczy. Rozglądając się po sklepowych półkach zwróciłam uwagę na
soczewicę, ponieważ jem bardzo mało roślin strączkowych.
Soczewica to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego
białka, zawiera dużo potasu i kwasu foliowego. Pomaga zapobiegać groźnym chorobom, takim jak miażdżyca czy nadciśnienie.Może być cennym produktem dla osób odchudzających się bo jest mało kaloryczna a na długo
daje uczucie sytości.Jak smakuje soczewica?Nijak. Dla mnie ma smak obojętny, taki, który nikomu nie powinien specjalnie przeszkadzać. Warto dodać jej trochę do dania i samemu sprawdzić - nie powinna zdominować smaku. Ja uwielbiam pikantne dania z
pomidorami, więc dla mnie ona tu jest jako taki wypełniacz :)Samo danie natomiast pyszne -
jajka ugotowane w pomidorach bardzo mi smakowały, uwielbiam płynne
żółtko. Do tego obowiązkowo
zielenina - właśnie wzeszła mi
rzeżucha i już zjadłam całą porcję, muszę czekać aż odrośnie :)Składniki: (porcja dla 1 osoby)1 średnia
cebula2 łyżki
oleju rzepakowego1/4 szklanki
czerwonej soczewicypół szklanki
wodypół puszki
pomidorów2
jajkaspora garść świeżej
zieleniny -
kiełków lub
rzeżuchyprzyprawy -
zioła prowansalskie,
słodka papryka - po 1 łyżeczce i pół łyżeczki
pieprzu cayenneSzczypta
soli morskiejPrzygotowanie:Na małej patelni lekko rozgrzać
olej i dodać
przyprawy. Podsmażyć minutę pilnując, by się nie przypaliły. Dodać posiekaną
cebulkę i zeszklić. Wsypać
suchą soczewicę, smażyć kolejną minutę. Dodać
pomidory zmiksowane z
wodą, przykryć i dusić całość 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.Gdy
soczewica zmięknie wbić na wierzch
jajka, lekko posolić i przykryć.Gotować około 4-5 minut aż
białko jajek się zetnie. Można tez dłużej jeśli ktoś woli ścięte
żółtko.Smacznego!


