Wykonanie
Przepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej
kawy,
herbaty świetne :)
Składniki :- 150 g zmielonego chudego
twarogu,- 6 łyżek
oleju,- 2
żółtka,- 4 łyżki
cukru,- 300 g
mąki pszennej,- 2 łyżki
jogurtu naturalnego,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- dowolne nadzienie : u mnie powidłaWykonanie :
Twaróg,
olej,
jogurt i
żółtka wymieszać z
cukrem. Do masy dodać przesianą
mąkę z proszkiem. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej
jogurtu lub podsypać
mąką. Powinno być plastyczne. Ciasto cienko rozwałkować w koło, wyciąć trójkąty, nakładać po łyżeczce
marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć rogaliki i piec w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zrumienienia.