ßßß Cookit - przepis na Królik w białym winie.

Królik w białym winie.

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry:) Dzisiaj mam dla was długo zapowiadanego na fb królika w białym winie. Łatwo, całkiem szybko i bardzo smacznie! A pod TYM linkiem znajdziecie przepis na ragout. Danie również jednogarnkowe ale wymagające nieco więcej czasu i składników;)
Składniki:
1 królik
5 szalotek
kilka gałązek tymianku
dwa listki laurowe
0,5 l białego wytrawnego wina
2 szklanki wody
250 ml śmietanki 18%
2 łyżki mąki
2 łyżki musztardy (sarepska lub dijon)
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Królika podziel na 8 części, w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i obsmaż mięso na złoty kolor.
Szalotki pokrój w dużą kostkę i zeszklij na oliwie, na której był smażony królik. Dodaj tymianek i posiekany czosnek. Smaż przez 2 minuty po czym dołóż królika, dodaj listki laurowe wlej wino i wodę tak aby całe mięso było zanurzone. Przykryj i duś na małym ogniu przez ok 1,5 h aż mięso będzie łatwo odchodziło od kości.
Na ostatnie 15 minut zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień aby zredukować nieco ilość płynu.
Na koniec dodaj śmietankę wymieszaną z mąką i musztardą i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut i na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://wzaciszudomowejkuchni.blogspot.com/2016/03/krolik-w-biaym-winie.html