Jestem zwolennikiem domowych przetworów, dlatego fasolę jaś również przygotowuje sama, w pysznej, ziołowej zalewie. Palce lizać!Składniki:1 ½ kg fasoli „JAŚ”12 ząbków czosnku½ łyżeczki suszonego tymianku½ łyżeczki suszonego rozmarynu½ łyżeczki suszonego oregano5 listków laurowych1 ½ łyżki soli1 ½ litra wodyWykonanie:Fasolę namoczyć, gdy napęcznieje zalać 2 litrami wrzącej wody, włożyć 2 obrane ząbki czosnku, zioła i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po 1 listku laurowym i po 2 ząbki czosnku. Zagotować 1 ½ litra wody z sola do smaku, zalać fasolę, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.