ßßß Cookit - przepis na Ziołowa marynowana fasola do sałatek

Ziołowa marynowana fasola do sałatek

nazwa

Wykonanie

Jestem zwolennikiem domowych przetworów, dlatego fasolę jaś również przygotowuje sama, w pysznej, ziołowej zalewie. Palce lizać!
Składniki:
1 ½ kg fasoli „JAŚ”
12 ząbków czosnku
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki suszonego oregano
5 listków laurowych
1 ½ łyżki soli
1 ½ litra wody
Wykonanie:
Fasolę namoczyć, gdy napęcznieje zalać 2 litrami wrzącej wody, włożyć 2 obrane ząbki czosnku, zioła i gotować pod przykryciem przez 30 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po 1 listku laurowym i po 2 ząbki czosnku. Zagotować 1 ½ litra wody z sola do smaku, zalać fasolę, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/03/zioowa-marynowana-fasola-do-saatek.html