Wykonanie
Ciasto:1 czubata (z górką ) szklanka
mąki tortowej2
jajka1 szklanka
mleka½ szklanki
oleju rzepakowego¾ szklanki trzcinowego
brązowego cukru½ tabliczki
gorzkiej czekolady3 łyżki ciemnego
kakao½
laski wanilii Dr.Oetker1 mała płaska łyżeczka
sody Dr.Oetker
Konfitura truskawkowaCukier puder do oprószeniaSposób wykonania:Ciasto: Do rondelka wlewamy
mleko, wsypujemy
cukier trzcinowy, dodajemy
kakao, oraz pokruszoną na kawałki
czekoladę oraz wydrążone ziarenka z
laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy.
Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy
olej, dodajemy
mąkę wymieszaną z
sodą oraz masę
kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników.Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Dodajemy po płaskiej łyżeczce
konfitury. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej.Zimne oprószamy
cukrem pudrem.Słodkich wypieków!

