Wykonanie
Czy można ich nie lubić ? Są pyszne o wyrazistym smaku,
kawy nie czuć wcale więc mogą nimi zajadać się również Ci młodsi, przywołują smaki dzieciństwa kiedy ten
maślany czekoladowy krem wyjadało się łyżeczką z miski.


Składniki:Ciasto:1 czubata (z górką ) szklanka
mąki tortowej2
jajka1 szklanka
mleka½ szklanki
oleju rzepakowego¾ szklanki trzcinowego
brązowego cukru½ tabliczki
gorzkiej czekolady3 łyżki ciemnego
kakao½
laski wanilii1 mała płaska łyżeczka
sodyCzekoladowy krem:25 dag miękkiego
masła35 dag
cukru pudru10 dag ciemnego
kakao150 ml
mlekaDowolna posypka
czekoladowe serduszka Dr.OetkerSposób wykonania:Ciasto:Do rondelka wlewamy
mleko, wsypujemy
cukier trzcinowy, dodajemy
kakao,
kawę oraz pokruszoną na kawałki
czekoladę oraz wydrążone ziarenka z
laski wanilii, podgrzewamy na małym ogniu nie gotując, cały czas mieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy.
Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy
olej, dodajemy
mąkę wymieszaną z
sodą oraz masę
kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników.Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej.
Czekoladowy krem:Miękkie
masło o temp pokojowej umieścić w misie miksera i miksować aż będzie jasne i puszyste. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo przesiany przez sitko
cukier puder.Następnie wsypujemy do masy
maślanej kakao i ucieramy dalej na średnich obrotach miksera, wlewając po trochu
mleko.Miksujemy do uzyskania kremowej aksamitnej masy czekoladowej, masę przekładamy do szprycy cukierniczej, dekorujemy babeczki wg uznania.Słodkich wypieków !

http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html