ßßß



Składniki:Ciasto:20 dag mąki pszennej10 dag zimnego masła30 g cukru pudru1 łyżka śmietany 18%1 żółtkoMasa serowa:½ kg twarogu mielonego½ szklanki cukru4 jajka1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker2 łyżki mleka w proszku2 czubate łyżki lemon curd50 g ciasteczek amarettiniKrem cytrynowy:1 szklanka śmietany kremówki3 łyżki serka mascarpone2 czubate łyżki cukru pudru1 łyżka lemon curdPosypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracjiSposób przygotowania:Ciasto:Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy.Masa serowa:Twaróg przełożyć do misy, wbić jajka, wsypać cukier, budyń oraz mleko w proszku zmiksować krótko do połączenia, na sam koniec dodać lemon curd i ponownie zmiksować. Wylać na schłodzone w lodówce ciasto, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.Krem: cytrynowy:Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę.Udekorować kremem zimny sernik i posypać cytrynową posypką lub startą białą czekoladą.Słodkich wypieków!