ßßß Cookit - przepis na Sernik z amarettini i lemon curd

Sernik z amarettini i lemon curd

nazwa

Wykonanie

Kolejny mój sernik, już straciłam rachubę ile mam ich w swoich zbiorach, uwielbiam je piec i jeść.
Ten jest delikatny a zarazem orzeźwiający taki w sam raz na wiosnę. Na półkruchym spodzie z masą serową z dodatkiem kremu cytrynowego oraz z dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie Kuchnie Świata
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki pszennej
10 dag zimnego masła
30 g cukru pudru
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
Masa serowa:
½ kg twarogu mielonego
½ szklanki cukru
4 jajka
1 torebka budyniu śmietankowego Dr.Oetker
2 łyżki mleka w proszku
2 czubate łyżki lemon curd
50 g ciasteczek amarettini
Krem cytrynowy:
1 szklanka śmietany kremówki
3 łyżki serka mascarpone
2 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżka lemon curd
Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy.
Masa serowa:
Twaróg przełożyć do misy, wbić jajka, wsypać cukier, budyń oraz mleko w proszku zmiksować krótko do połączenia, na sam koniec dodać lemon curd i ponownie zmiksować. Wylać na schłodzone w lodówce ciasto, na wierzchu ułożyć ciasteczka. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.
Krem: cytrynowy:
Dobrze schłodzoną kremówkę i ser mascarpone oraz cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon curd i wmieszać dokładnie w masę.
Udekorować kremem zimny sernik i posypać cytrynową posypką lub startą białą czekoladą.
Słodkich wypieków!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/04/sernik-z-amarettini-i-lemon-curd.html