Wykonanie
Kolejny mój sernik, już straciłam rachubę ile mam ich w swoich zbiorach, uwielbiam je piec i jeść.Ten jest delikatny a zarazem orzeźwiający taki w sam raz na wiosnę. Na półkruchym spodzie z masą
serową z dodatkiem kremu
cytrynowego oraz z dodatkiem włoskich
morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon
curd kupicie go w sklepie Kuchnie Świata




Składniki:Ciasto:20 dag
mąki pszennej10 dag zimnego
masła30 g
cukru pudru1 łyżka
śmietany 18%1
żółtkoMasa serowa:½ kg
twarogu mielonego½ szklanki
cukru4
jajka1 torebka budyniu
śmietankowego Dr.Oetker2 łyżki
mleka w proszku2 czubate łyżki lemon
curd50 g
ciasteczek amarettiniKrem
cytrynowy:1 szklanka
śmietany kremówki3 łyżki
serka mascarpone2 czubate łyżki
cukru pudru1 łyżka lemon
curdPosypka cytrynowa lub
biała czekolada do dekoracjiSposób przygotowania:Ciasto:Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy.Masa serowa:
Twaróg przełożyć do misy, wbić
jajka, wsypać
cukier,
budyń oraz
mleko w proszku zmiksować krótko do połączenia, na sam koniec dodać lemon
curd i ponownie zmiksować. Wylać na schłodzone w lodówce ciasto, na wierzchu ułożyć
ciasteczka. Piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 40 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia.Krem:
cytrynowy:Dobrze schłodzoną kremówkę i
ser mascarpone oraz
cukier puder zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać lemon
curd i wmieszać dokładnie w masę.Udekorować kremem zimny sernik i posypać
cytrynową posypką lub startą
białą czekoladą.Słodkich wypieków!