Wykonanie
Kolejny mój sernik na klasycznym kruchym spodzie, o idealnie kremowej konsystencji z wyraźnie wyczuwalną
mleczną nutą, smaku dopełnia masa kajmakowa o smaku
orzechowym.Wypiek na różne okazje w tym świąteczne.




Skladniki:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej20 dag
masła3
żółtka1 łyżka
śmietany 18%4 łyżki
cukruMasa serowa:60 dag mielonego półtłustego
twarogu½ szklanki
cukru16
cukru z prawdziwą
wanilią3/4 szklanki
mleka w proszku1/2 szklanki
mleka 2%5 jaj10 dag
masła1
budyń śmietankowy -40 g2 łyżki
soku z cytryny50 g maltikeksów (kruche
ciasteczka w
czekoladzie )Wierzch: :½ puszki masy kajmakowej orzechowej HelioDowolna dekoracjaSposób przygotowania:Ciasto:
Mąkę połączyć z zimnym
masłem oraz
cukrem i
żółtkami, zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić dno i boki tortownicy o wym 22 cm

Masa serowa:Zmielony
twaróg umieścić w misie miksera wsypać
cukier dodać
mleko w proszku , wbić
jajka, dodać miękkie
masło, dodać
budyń, wlać
mleko oraz
sok z cytryny i wszystko razem krótko miksować tylko do uzyskania gładkiej kremowej masy.

Tak przygotowaną masę wylewamy na cisto kruche, na wierzchu posypujemy maltikeksami, pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 45-50 minut –do lekkiego zrumienienia wierzchu, studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Masę kajmakową lekko podgrzewamy rozprowadzamy na jeszcze delikatnie ciepłym serniku, dekorujemy
migdałami lub wg uznania.Słodkich wypieków !