ßßß
Wykonanie:Posiekać kapustę w szerokie paski.Wrzucić do garnka i sparzyć wrzątkiem.Przykryć i zostawić parę minut.W tym czasie cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę.Lekko zeszklić i dodać mąkę.Mieszać aż straci swój surowy smak lecz nie zdąży się zrumienić.Dodać śmietanę.Dokładnie wymieszać.Odstawić na chwileczkę.Odcedzić kapustę odlewając nieco wody do małego garnuszka.Na patelnię dodać niewielką ilość wody z odcedzonej kapusty (ok. 2 łyżek).Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Wymieszać dokładnie i wlać do odcedzonej kapusty.Garnek z kapustą postawić na ogniu i dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Zdjąć z ognia.Przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut.
Uwaga! Nie należy zbyt długo kapustę trzymać na ogniu.Cały proces gotowania powinien trwać zaledwie kilka minut.