Wykonanie


Składniki:-
mięso cielęce (
golonki)- 3 ziarenka
pieprzy na słoik- 1
listek laurowy na słoik-
sól morska lub peklosól 13-15g/kg
mięsa- 1 łyżka
smalcu na słoik- słoiki 0,5l proste
Mięso na takie wyroby musi być bezwzględnie świeże i pozbawione krwiaków. Słoiki i wieczka muszą być czyste i wysterylizowane. Ja myje je i susze w zmywarce. Słoje napełniamy tak, aby zostawić ok. 1,5-2cm wolnej przestrzeni od pokrywki. Na dno słoika wkładamy 3 ziarna
pieprzu i
listek laurowy.
Mielonka:
Mięso rozdrobnić na sitku 6mm. Dodać
sól lub peklosól. Dokładnie wymieszać, wyrobić farsz jak na
kiełbasy, aż zacznie się kleić. Słoiki napełniamy farszem tak, aby nie pozostawić powietrza i nie zabrudzić krawędzi słoika. Można do tego użyć nadziewarki do
kiełbas z największym lejkiem.

Zakręcamy i poddajemy sterylizacji w autoklawie.

Sterylizacja:Ustawiamy słoiki w autoklawie. W takim jak mój
mieści się 21 słoików w
trzech poziomach. Zalewamy zimną
wodą ok. 2cm powyżej pokrywek ostatnich słoików. Zakręcamy autoklaw i pompujemy do niego powietrze do 0,1MPa. Stawiamy na taborecie gazowym i grzejemy do uzyskania ciśnienia 0,38 MPa i utrzymujemy takie ciśnienie przez 60 min. Wyłączamy grzanie, studzimy. Po spadku ciśnienia do ok. 0,1MPa spuszczamy ciśnienie i wyjmujemy słoiki. Odstawiamy w chłodne miejsce.Temperatura
wody w autoklawie uzależniona od ciśnienia:- 0 , 3 MPa -> 106 stopni- 0 , 32 MPa -> 110 stopni- 0 , 38 MPa -> 115 stopni- 0 , 39 MPa -> 120 stopni


Smacznego