ßßß Cookit - przepis na Megaczekoladowe ciasto z pianką

Megaczekoladowe ciasto z pianką

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Wyjątkowe, bardzo czekoladowe ciasto. Ładnie wykrojone, może być wytwornym deserem na uroczystą kolację. Mogą je jeść bezglutenowcy, bo nie zawiera mąki.
Rewelacyjne ciasto!
Porcja na blachę o średnicy ok. 25 cm (okrągłą lub kwadratową)
Składniki:
Ciasto:
150 g masła
200 g gorzkiej czekolady
5 białek
5 żółtek
180 g cukru pudru
Pianka:
100 g masła
150 g gorzkiej czekolady
3 białka
3 żółtka
125 g cukru pudru
1 czubata łyżeczka żelatyny w proszku
80 ml gorącej wody ( nie wrzącej)
Sposób przygotowania:
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostudzenia.
Białka ubić, dodawać powoli cukier puder, aż piana będzie sztywna.
Do wystudzonej czekolady z masłem dodać żółtka, zmiksować.
Delikatnie wymieszać białka z masą czekoladową i wlać do wyłożonej papierem formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 25 minut.
Pod żadnym pozorem nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia, bo ciasto opadnie. W czasie pieczenia trzeba zacząć przygotowywać piankę.
Rozpuścić masło i czekoladę w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, wtedy ciasto troszkę opadnie. Do przestudzonej czekolady dodać żółtka i razem zmiksować. Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do czekolady i całość połączyć z ubitymi białkami. Czekoladową pianę wylać na ostudzone ciasto i rozsmarować równą warstwę.
Wstawić blachę do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie można podawać.
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2014/05/megaczekoladowe-ciasto-z-pianka