Wykonanie
Poziom trudnościWyjątkowe, bardzo
czekoladowe ciasto. Ładnie wykrojone, może być wytwornym deserem na uroczystą kolację. Mogą je jeść bezglutenowcy, bo nie zawiera
mąki.Rewelacyjne ciasto!Porcja na blachę o średnicy ok. 25 cm (okrągłą lub kwadratową)Składniki:Ciasto:150 g
masła200 g
gorzkiej czekolady5
białek5
żółtek180 g
cukru pudruPianka:100 g
masła150 g
gorzkiej czekolady3
białka3
żółtka125 g
cukru pudru1 czubata łyżeczka
żelatyny w proszku80 ml gorącej
wody ( nie wrzącej)Sposób przygotowania:
Masło i
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i zostawić do ostudzenia.
Białka ubić, dodawać powoli
cukier puder, aż piana będzie sztywna.
Do wystudzonej
czekolady z
masłem dodać
żółtka, zmiksować.
Delikatnie wymieszać
białka z masą
czekoladową i wlać do wyłożonej papierem formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec 25 minut.
Pod żadnym pozorem nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia, bo ciasto opadnie. W czasie pieczenia trzeba zacząć przygotowywać piankę.
Rozpuścić
masło i
czekoladę w kąpieli
wodnej i zostawić do ostygnięcia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić, wtedy ciasto troszkę opadnie. Do przestudzonej
czekolady dodać
żółtka i razem zmiksować.
Białka ubić, pod koniec ubijania dodawać po trochu
cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do
czekolady i całość połączyć z ubitymi
białkami.
Czekoladową pianę wylać na ostudzone ciasto i rozsmarować równą warstwę.
Wstawić blachę do lodówki na 5 godzin. Po tym czasie można podawać.
Smacznego!