Wykonanie
Witajcie moi mili! Skusicie się na tradycyjny, karnawałowy smakołyk? Tak, wiem, że już dawno po karnawale i jest post. Ale ja z racji braku czasu pościłem wcześniej. Dlatego teraz robię sobie krótką chwilę rozpusty. Zapraszam na wyborny tort z
wafli przekładanych masą
orzechową z błyszczącą polewą! :)składniki:2
żółtka150 g
masła100 g
gorzkiej czekolady1/4 szklanki
cukru pudru50 g mielonych
orzechów włoskich7
wafli (o średnicy 20 cm)kilka łyżek kwaśnych powideł
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, lekko przestudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem. Dodać
żółtka, połączyć. Do masy
maślano-jajecznej wlewać cienkim strumieniem, lekko przestudzoną
czekoladę i dobrze wymieszać. Na koniec dodać
orzechy włoskie i połączyć.
Wafle przełożyć otrzymaną masą na przemian z powidłami.glazura czekoladowa:3 łyżki zimnej
wody75 g
cukru pudru1 łyżka
żelatyny140 g
masła3 łyżki
kakaoŻelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Cukier puder i
kakao przesiać do rondelka. Dodać
masło oraz napęczniałą
żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Lekko przestudzoną glazurą pokryć wierzch i boki
tortu. Udekorować
orzechami.Smacznego! :)