Wykonanie
Poziom trudnościDereń jadalny – roślina wyjątkowo ceniona przez amatorskich wytwórców
nalewek.
Owoce derenia jadalnego są głównym składnikiem dereniówki – wyjątkowo smacznej
nalewki. Ale
owoce derenia jadalnego znajdują także zastosowanie w kuchni i domowej apteczce.
Owoce derenia jadalnego należy zbierać w pełni dojrzałe, nawet przejrzałe i przemrożone. Dereń jadalny w warunkach naturalnych rośnie w
polskich lasach, na polanach i w zaroślach, ale możemy go także uprawiać w ogrodach i na działkach.
Owoce derenia jadalnego mają kwaskowaty, trochę cierpki smak. Najczęściej są wykorzystywane do przyrządzania
nalewek,
soków i
dżemów.
Dereń zawiera dużo żelaza, który jest składnikiem hemoglobiny zawartej w erytrocytach i zaleca się stosowanie
przetworów z derenia jako pomocnicze przy leczeniu anemii. Dzięki zawartości kwasów organicznych i fitoncydów
owoce derenia działają przeciwzapalnie i ściągająco i są stosowane w dolegliwościach żołądkowych, a także przy kolkach i biegunkach. Ponieważ dereń działa także moczopędnie i przeciwzapalnie zalecany jest pomocniczo w chorobach nerek i układu moczowego.
Owoce derenia, z których zrobiłam swoją
nalewkę kupiłam w Warszawie na targowisku pod Halą Mirowską. W ostatnie lato kupiłam i posadziłam na działce własny krzak derenia, być może już w tym roku
będę miała do dyspozycji własne
owoce derenia.
Nalewka z derenia oprócz wartości prozdrowotnych ma piękny, rubinowy kolor.Porcja na ok. 1,6 litra
nalewkiSkładniki:1 kg dojrzałych
owoców derenia½ litra
wódki 40%½ litra
spirytusu 96%400 g
cukruSposób przygotowania:Dojrzałe
owoce derenia przełożyć do czystego, wyparzonego słoja.
Rozgnieść je drewnianą łyżką lub nakłuć np. widelcem.
Owoce zalać
wódką i
spirytusem, szczelnie zakręcić.
Odstawić na 4 – 6 tygodni w ciepłe miejsce. Co kilka dni wstrząsnąć zawartością słoja. Po tym czasie zlać
nalewkę.
Owoce zasypać
cukrem,
słój zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni, co jakiś czas wstrząsać aż cały
cukier się rozpuści.
Owoce wraz z
sokiem przelać przez gęste sito.
Owoce wyrzucić. Słodki sos połączyć ze zlaną wcześniej
nalewką, przelać wszystko do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące.
Smacznego!