Wykonanie
HomeALKOHOLE DOMOWE
likier kajmakowy
Dla amatorów słodkich
likierów .jak ja..polecam przepis na
likier kajmankowy..Jest łatwy w wykonaniu i w
sumie po kilku godzinach gotowy do spożywania ..Składniki1 puszka masy kajmakowej (krówkowej o smaku kajmakowym),1/4-1/2 l
wódki ja dodaje
whisky (w zależności od upodobań, dla mnie 1/2 l wyszło trochę za mocne)1/2 szklanki
mleka skondensowanego 7,5% niesłodzonego lub
smietany kremówki1
laska wanilii (ew.
cukier waniliowy),2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejPrzygotowanie :Do naczynia wlewamy kajmak.
Kawę rozpuszczamy w 4 łyżeczkach wrzątku i dodajemy do kajmaku, mieszamy. Do masy powoli dolewamy
wódkę, cały czas mieszając.
Mleko skondensowane lub
śmietanę kremówkę wlewamy do garnka, podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) z dodatkiem
laski wanilii lub
cukru waniliowego, tak żeby przeszło aromatem. Ostudzone
mleko z
wanilią dolewamy, powoli mieszając do reszty składników. Gotowy
alkohol przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na minimum 12 h w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.Na zdrowiePowiązany przepis:knopersy domowej robotybabka kajmakowa snikersWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyciasto
marchewkowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowanyAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIDESERYKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z
ryżem,
kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy