ßßß
Dla amatorów słodkich likierów .jak ja..polecam przepis na likier kajmankowy..Jest łatwy w wykonaniu i w sumie po kilku godzinach gotowy do spożywania ..Składniki1 puszka masy kajmakowej (krówkowej o smaku kajmakowym),1/4-1/2 l wódki ja dodaje whisky (w zależności od upodobań, dla mnie 1/2 l wyszło trochę za mocne)1/2 szklanki mleka skondensowanego 7,5% niesłodzonego lub smietany kremówki1 laska wanilii (ew. cukier waniliowy),2 łyżeczki kawy rozpuszczalnejPrzygotowanie :Do naczynia wlewamy kajmak. Kawę rozpuszczamy w 4 łyżeczkach wrzątku i dodajemy do kajmaku, mieszamy. Do masy powoli dolewamy wódkę, cały czas mieszając. Mleko skondensowane lub śmietanę kremówkę wlewamy do garnka, podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) z dodatkiem laski wanilii lub cukru waniliowego, tak żeby przeszło aromatem. Ostudzone mleko z wanilią dolewamy, powoli mieszając do reszty składników. Gotowy alkohol przelewamy do butelki, szczelnie zamykamy. Odstawiamy na minimum 12 h w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.Na zdrowiePowiązany przepis:knopersy domowej robotybabka kajmakowa snikersWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyciasto marchewkowe z krememsałatka chrzanowapstrąg smażony marynowanyAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIICIASTADANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIDESERYKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisyzapiekanka z ryżem, kurczakiemchałwowiec bez pieczeniaMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy