Wykonanie
Wokół nas jest pięknie, duża ilość pięknych lasów, szkoda, że czasu brak, żeby po nich pochodzić. Pomimo wszystko korzystamy jak tylko się da. Taki
sos grzybowy kojarzy mi się z dzieciństwem, w związku z tym, że jest tak rzadko tak bardzo mi smakuje. Na szczęście nie tylko ja jestem taką zwolenniczką
grzybów, ale moje upodobania podziela również P., więc gdy nazbierał koszyk leśnych, pięknie pachnących
grzybów zrobiliśmy sosik. Ostatnio proponowałam Wam kotlety z kani, a teraz ten sos. Idealny do ziemniaczków, lub po prostu z
chlebem. Pycha!
Składniki:–
grzyby leśne, około 2 duże garści–
sól,
pieprz,
oregano– 1/3 szklanki
śmietany 30%–
cebulaWykonanie:
Grzyby umyć, oczyścić, pokroić, wrzucić na osolony wrzątek i gotować 15 minut. W tym czasie posiekać
cebulę.
Grzyby odcedzić, odsączyć. Rozgrzać patelnię, wlać
olej, dodać
grzyby, smażyć, podlewając
wodą. Pod koniec smażenia dodać
cebulę. Gdy wszystko ładnie się zeszkli, przyprawić do smaku. Zaprawić
śmietaną.Smacznego