Wykonanie
<
Sok MultiwitaminaRowerem po Sæby w marcu >
Panna cotta waniliowa z
sosem malinowymPanna Cotta to deser pochodzący z Włoch i w tłuaczeniu na j.polski znaczy : gotowana
śmietanka.
Śmietankę kremową podrzewa się z
żelatyną oraz
wanilią i wlewa do naczynek, kiedy stężeje w lodówce polewa się np. sosem
owocowym lub dekoruje świeżymi
owocoami. Panna cotta klasyczna jest waniliowa, ale można robić jej różne rodzaje smakowe w zależności od naszego pomysłu. Deser robi się bardzo szybko i nie jest trudny w wykonaniu. Panna Cotta najlepiej smakuje wyjęta na godzinę przed jedzeniem z lodówki, wtedy nie jest taka zimna i lepiej czuje się smaki.
Składniki na 4 pucharki o pojemności 125 ml *jak na zdjęciu
300 ml kremowej płynnej
śmietanki np. 36%
350 ml
mleka np. 1.5%
4 łyżeczki
żelatyny60 gram
cukru np.brązowego
1
laska wanilii lub 2 łyżeczki
wanilii w płynie
Na
sos malinowy :
350-400 gram
malin mrożonych lub świeżych
2 łyżeczki
cukru pudruWykonanie
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami
wody i zostawiamy aż napęcznieje.
Do rondelka wlewamy
mleko,
śmietankę,
cukier oraz ziarenka ze środka
laski wanilii. Pozostałą część laski także dodajemy do gotowania. Aby dostać się do ziarenek w środku laski, należy oczywiście przekroić ją nożem wzdłuż, i zebrać ziarenka nożem.
Podgrzewamy mieszając co jakiś czas, aż
mleko ze
śmietanką zawrze i
cukier się rozpuści.
Kiedy
mleko ze
śmietanką się zagotuje, zdejmujemy z ognia, wyjmujemy
laskę waniliową i dodajemy
żelatynę. Mieszamy aż
żelatyna się dobrze rozpuści.
Przelewamy płyn do pucharków lub innych naczynek deserowych ok. 125 ml zostawiając miejsce na
mus owocowy jeśli deser będzie jedzony z pucharka a nie wykładany na talerzyk.
Najlepiej przelać płyn przez sitko wyłożone gazą lub nawet bandażem aby zatrzymać na nim czarne ziarenka z
wanilii. Nie wszystkie oczywiście się zatrzymają, ale większość tak.
Zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy na kilka godzin do lodówki aby masa całkowicie stężała. Najlepiej wstawić do lodówki na noc. Jeśli robimy deser tego samego dnia, w którym go podajemy, musimy dać deserowi ok. 5 h czasu w lodówce.
Wykonanie
sosu malinowegoMaliny podgrzewamy z
cukrem aż się rozpadną i zagotują. Blendujemy na gładki mus za pomocą ręcznego blendera. Jeśli nie mamy blendera to zostawiamy sos takim jaki jest, też będzie dobrze. Mus nie może być za słodki ponieważ panna cotta jest już słodka, więc kwaskowy mus będzie idealnym przełamaniem smaków. Jeśli mus wyjdzie wam za słodki bo np. dacie więcej
cukru i chcielibyście aby był mniej słodki, dodajcie trochę
soku z cytryny.
Sugestia
Deser możemy jeść prosto z pucharka ale możemy też podać go na talerzyku, wygląda też bardzo ładnie, zwłaszcza jeśli nasz pucharek czy naczynko ma fikuśny kształt.Sosem polewamy wierzch deseru, możemy również dodać do dekoracji świeże
maliny w sezonie.
Aby deser ładnie odkleił się od naczynka, najlepiej włożyć spód naczynka na chwilkę do gorącej
wody.
About Gosia Drohomirecka
View all posts by Gosia Drohomirecka >
<
Sok MultiwitaminaRowerem po Sæby w marcu >