Wykonanie
Przygotowania do Świąt Wielkiej Nocy czas zacząć. Prezentowałam Wam już w tym roku przepis na
białą kiełbasę w sosie polskim, tym razem dodatek do wielkanocnego śniadania – pasta z
kabanosów z
chrzanem. Uwielbiam połączenie
kiełbasy z
chrzanem. A
chrzanu nie może przecież zabraknąć na wielkanocnym
stole! Najlepiej
chrzan zetrzeć samemu. Choć jest to zadanie obarczone morzem wylanych łez, smak takiego domowego
chrzanu jest cudowny. Można oczywiście kupić
chrzan, ale wybierajmy koniecznie taki bez pirosiarczynu
sodu (E223). Jest to bowiem substancja, która może
mieć działanie alergizujące i powodować różnorodne problemy zdrowotne.Przepis, z moimi małymi zmianami, pochodzi z książki
Kiełbaski i
parówki. Sprawdzone przepisy Wydawnictwa Olesiejuk.Zaznaczam z góry, że nie jest to danie o wysokiej zawartości tłuszczu i kalorii, ale zjedzone w rozsądnej ilości raz na jakiś czas na pewno nikomu nie zaszkodzi.

Składniki:6 miękkich
kabanosów drobiowych (ok. 300 g)2 łyżki tartego
chrzanu parzonego3 łyżki
majonezu light1 łyżka
musztardy francuskiej (z
gorczycą w całości)1 pęczek
szczypiorku1.
Kabanosy drobno pokroić. Im drobniej posiekamy
kabanosy, tym szybciej się zmiksują z innymi składnikami pasty. Można użyć
kabanosów drobiowo-wieprzowych, tylko muszą być miękkie, nie podsuszane.2. Do misy malaksera wrzucić
kabanosy, dodać
chrzan,
musztardę i
majonez. Zmiksować na dość gładką masę. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać jeszcze trochę
chrzanu (zależnie od jego ostrości)/majonezu.3. Dodać do pasty posiekany
szczypiorek i jeszcze chwilę miksować. Podawać z
chlebem razowym.