Wykonanie
Tort kanapkowy popularny jest w całej Skandynawii. W Szwecji jest znany jako smörgåstårta, w Finlandii jako voileipäkakku. W planach miałam zrobienie dużego
tortu z
łososiem, ale ponieważ ostatnio miałam wiele nieoczekiwanych zdarzeń, brak czasu i nowe okoliczności, spowodowały, że zrobiłam dwa mini torciki laxtårta dla mnie i
męża. Wyszło bardzo smacznie. Choć przyznam szczerze, że fanką
kawioru to ja nie
będę, ale zawsze można zrezygnować z tego dodatku. Połączenie
twarogu i
łososia jest przepyszne. Przepis znalazłam na blogu Cafe Babilon . Nieco przerobiłam go do swoich potrzeb.Pela prowadząca blog Moja kuchnia na diecie, w ramach kolejnej akcji wspólnego gotowania, przygotowała mini torciki
śledziowe. Koniecznie zobaczcie.

Składniki:6 kromek
chleba tostowego żytniego lub pełnoziarnistego100 g
łososia wędzonego + 2 plasterki do ozdoby100 g
sera białego tłustego1 łyżka
majonezu1/2 pęczka
szczypiorku1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu2 łyżeczki czarnego
kawioru (dla jego amatorów)gałązka
koperku do dekoracjiplaster
cytrynyliście dowolnej
sałaty1.
Ser rozcieramy z
majonezem i
pieprzem. Następnie mieszamy z posiekanym
szczypiorkiem i pokrojonym drobno
łososiem. Masę dzielimy na pół – na dwa torciki.2. Wycinamy metalową obręczą lub szklanką kółka z kromek
chleba tostowego. Układamy dwie, jako bazy torcików, smarujemy masą
serowo-łososiową, układamy następny kawałek
chleba, znów smarujemy masą (około 0,5 cm grubości), przekładamy 3-cim krążkiem z
chleba i znów samrujemy, smarujemy teraz masą boki
tortu. To samo robimy z drugim torcikiem.3. Wstawiamy torciki na minimum godzinę do lodówki.4. Schłodzone torciki dekorujemy: wierzch posypujemy
kawiorem, układamy na nim plaster
łososia zwinięty w rulonik, połówkę plastra
cytryny oraz
koperek. Podajemy z
sałatą.Mam w zanadrzu jeszcze jeden torcik kanapkowy dla Was, który zaprezentuję za kilka dni.Tymczasem nieustająco zapraszam Was do udziału w letniej odsłonie mojej akcji kulinarnej: