ßßß
Składniki:6 kromek chleba tostowego żytniego lub pełnoziarnistego100 g łososia wędzonego + 2 plasterki do ozdoby100 g sera białego tłustego1 łyżka majonezu1/2 pęczka szczypiorku1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu2 łyżeczki czarnego kawioru (dla jego amatorów)gałązka koperku do dekoracjiplaster cytrynyliście dowolnej sałaty1. Ser rozcieramy z majonezem i pieprzem. Następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym drobno łososiem. Masę dzielimy na pół – na dwa torciki.2. Wycinamy metalową obręczą lub szklanką kółka z kromek chleba tostowego. Układamy dwie, jako bazy torcików, smarujemy masą serowo-łososiową, układamy następny kawałek chleba, znów smarujemy masą (około 0,5 cm grubości), przekładamy 3-cim krążkiem z chleba i znów samrujemy, smarujemy teraz masą boki tortu. To samo robimy z drugim torcikiem.3. Wstawiamy torciki na minimum godzinę do lodówki.4. Schłodzone torciki dekorujemy: wierzch posypujemy kawiorem, układamy na nim plaster łososia zwinięty w rulonik, połówkę plastra cytryny oraz koperek. Podajemy z sałatą.Mam w zanadrzu jeszcze jeden torcik kanapkowy dla Was, który zaprezentuję za kilka dni.Tymczasem nieustająco zapraszam Was do udziału w letniej odsłonie mojej akcji kulinarnej: