Wykonanie
To najszybciej przyrządzona zupa, jaką kiedykolwiek zrobiłam. Jeżeli wykorzystamy
ryż ugotowany poprzedniego dnia, od momentu, w którym zupa zawrze, odczekanie 5 minut zakończy gotowanie. To doskonałe danie na szybki mały obiad lub kolację, zamiast kanapek i ciężkich dań. A tak po prostu – coś ciepłego, co przyrządzimy szybko, ale nie będzie to danie z mikrofalówki ani coś przetworzonego. Kiedy w sezonie chcemy użyć świeżych, domowych
pomidorów, warto je wcześniej upiec i zmiksować. Jeżeli będziemy je przyrządzać na bieżąco, zupa będzie wspaniała, ale nie ekspresowa.

Składniki (4 porcje)300 ml pulpy pomidorowej (
pomidory bez skórki w kawałkach)500 ml passaty pomidorowej (przetarte
pomidory)¾ szklanki
wody1 szklanka ugotowanego
brązowego ryżu1 szklanka ugotowanej
czerwonej fasoli (w wersji bardzo szybkiej może być z puszki, bardzo dobrze wypłukana pod
wodą)1/2 - 3/4 szklanki
mleka kokosowegopęczek drobnego
szczypiorku1 łyżka mielonego
czosnkupieprz,
sól himalajska lub morska


PrzygotowanieUgotowany
ryż włożyć do garnka i zalać ¾ szklanki
wody. Zagotować i dodać passatę i pulpę. Doprowadzić do wrzenia, posolić, dodać odrobinę
pieprzu,
fasolę i
czosnek oraz wlać
mleko kokosowe. Wsypać umyty drobno pokrojony
szczypiorek, odkładając 2 łyżki do posypania zupy. Wymieszać i podawać. Na talerzach udekorować pozostałym
szczypiorkiem.