Wykonanie
Może te kokosanki nie są urodziwe, natomiast można się w nich rozsmakować. Przygotowanie jest banalnie proste, a pieczenie szybkie, więc można je wyczarować nawet wtedy, gdy goście są już za progiem.
Mąka konopna zawiera sporo
białka,
kokos również jest energetyczny i sycący, więc szybko zaspokoimy głód
słodyczy.

Składniki (na 18
ciasteczek)1 szklanka
mąki konopnej1 szklanka
suszonych daktyli1 szklanka
wiórków kokosowych¼ szklanki rozpuszczonego
oleju kokosowego1-2 łyżki
miodu, słodu
ryżowego lub
ksylitolu2
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczenia na kamieniu winnym


PrzygotowanieSypkie składniki wymieszać z misce.
Daktyle zalać wrzątkiem na kilkanaście minut, odcedzić
wodę i posiekać na drobne kawałki. Do sypkich składników dodać
miód, posiekane
daktyle lub inny dodatek słodzący,
olej kokosowy i wbić
jaja. Wyrobić drewnianą łyżką, aby powstała jednolita masa. Uformować w dłoniach kulki (można je lekko spłaszczać) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na środkową półkę i piec przez około 12 minut.