Wykonanie
Mleko kokosowe to nie tylko popularny składnik dań kuchni azjatyckiej i orientalnej - może ono stanowić zamiennik
mleka krowiego dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać laktozy. Można dodać do niego odrobinę
miodu lub ekstraktu z
wanilii i pić jako zdrowy
napój, bądź przygotować z nim koktajl
owocowy. I można je zrobić samemu w domu, co czasem jest zdrowszą opcją, niż
mleko kupne (kupując
mleko kokosowe zerknijcie koniecznie na jego skład - niektóre firmy dodają do swojego
mleka składniki, których tam wcale nie chcemy
mieć: konserwanty, polepszacze i zagęstniki).
Jeśli zatem:- nie macie gdzie kupić
mleka kokosowego;- macie gdzie je kupić, ale się właśnie skończyło, a sklepy akurat są zamknięte/nie macie ochoty biec do sklepu po jeden składnik;- korzystnie wyjdzie Wam kalkulacja zakupu
wiórków kokosowych w stosunku do zakupu
mleka w puszce (w zależności od cen w Waszych sklepach);- po prostu lubicie żywność wytworzoną w domu i kochacie kuchenne eksperymenty (jak ja!)jest to propozycja zdecydowanie dla Was. Wykonanie
mleka kokosowego w domu jest bardzo proste. Domowe
mleko kokosowe wychodzi odrobinę rzadsze, niż z puszki (wszak nie ma zagęstników!), jest pełne smaku i cudownego koksowego zapachu.Potrzebujemy:100 g
wiórków kokosowychok. 600 ml wrzącej
wodyczystą ściereczkę/tetrę, durszlak, miskęblender1.
Wiorki kokosowe wsypujemy do blendera i zalewamy 1,5 szklanki wrzącej
wody. Odstawiamy na ok.5-10 minut, po czym rozdrabniamy przez ok. 2-3 minuty.Na misce ustawiamy durszlak, wewnątrz którego umieszczamy ściereczkę lub kilkukrotnie złożoną tetrę. Wkładamy wiórki i trzymając brzegi ściereczki w dłoni, zaczynamy wyciskać z
wiórków kokosowych mleko. Ten pierwszy "udój" to najbardziej esencjonalna "
śmietanka".2. Solidnie wyciśnięte wiórki ponownie umieszczamy w blenderze i zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Procedurę powtarzamy. Tym razem otrzymamy trochę mniej esencjonalne
mleko.(Możemy znowu powtórzyć zalewanie i wyciskanie, ale
mleko będzie co raz bardziej wodniste i obniży nam jakość uzyskanego do tej
pory produktu - ja poprzestaję na dwóch wyciskaniach).
Mleko koksowe pijemy/zużywamy od razu lub przechowujemy w lodówce, w zamkniętym słoiku do 4 dni. Na skutek niskiej temperatury na górze naczynia zbierze się nam gęsta "
śmietanka", a na dole będzie rzadkie
mleko, jednak po podgrzaniu całość znów będzie jednolita.
Mleko po
pobycie w lodówce, na górze widoczna warstwa "
śmietanki"Wiórki pozostałe po naszej produkcji możemy rozsypać równą warstwą na wyłożonej papierem blasze do pieczenia i podprażyć w piekarniku, aż zrobią się złote (pilnujemy, by nie spalić!). Prażone worki można użyć jako posypkę do deserów i ciast.Tutaj znajdziecie przepis, jak z
mleka kokosowego zrobić przepyszny
syrop kokosowy do pancakes'ow, naleśników i
lodów - klik.