ßßß Cookit - przepis na Mleko kokosowe

Mleko kokosowe

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla was przepis na mleko kokosowe, które jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba go gotować, wystarczy nam pojemnik i blender, no i trochę wiórek kokosowych.
Przyznam, że jeszcze tydzień temu byłam przekonana, że nie lubię kokosa. Jednak odważyłam się go spróbować i okazało się, że jest on całkiem smaczny. W tym czasie zdążyłam już przygotować owsiankę kokosową, kaszę kukurydzianą z kokosem, ciastka kokosowe, mleko z kokosa i oczywiście naleśniki. Na tych przepisach nie koniec, w mojej głowie powstają nowe pomysły.
Mleko kokosowe można wykorzystać na wiele sposobów, do dań na słodko- naleśników, ciast, muffinek, owsianek czy kasz, ciastek lub do dań wytrawnych, choćby nawet popularnego curry.
Składniki:
szklanka wiórek kokosowych
2 szklanki wody, ciepłej, przegotowanej
Wiórki kokosowe zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, aby napęczniały.
Po upływie co najmniej dwóch godzin (ja zostawiłam je na całą noc) wiórki miksujemy blenderem, przez kilka minut, aby je dobrze rozdrobnić.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą i dokładnie odciskamy wiórki, które na nim pozostały.
Mleko przelewamy do butelki i zakręcamy. Przechowujemy je w lodówce.
Wiórki, które pozostały na sitku możemy wykorzystać do ciastek, owsianek itp.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować mleko kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kokosa:
jest bogaty w witaminy B2, B6, C oraz E, a także potas, wapń, magnez, fosfor i cynk,
jest bogaty w łatwo strawne kwasy tłuszczowe,
poprawia odporność organizmu,
przyspiesza gojenie się ran lub oparzeń.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2015/01/mleko-kokosowe.html