Wykonanie
Dziś mam dla was przepis na
mleko kokosowe, które jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Nie trzeba go gotować, wystarczy nam pojemnik i blender, no i trochę wiórek
kokosowych.Przyznam, że jeszcze tydzień temu byłam przekonana, że nie lubię
kokosa. Jednak odważyłam się go spróbować i okazało się, że jest on całkiem smaczny. W tym czasie zdążyłam już przygotować owsiankę
kokosową,
kaszę kukurydzianą z
kokosem,
ciastka kokosowe,
mleko z
kokosa i oczywiście naleśniki. Na tych przepisach nie koniec, w mojej głowie powstają nowe pomysły.
Mleko kokosowe można wykorzystać na wiele sposobów, do dań na słodko- naleśników, ciast, muffinek, owsianek czy
kasz,
ciastek lub do dań wytrawnych, choćby nawet popularnego
curry.Składniki:szklanka wiórek
kokosowych2 szklanki
wody, ciepłej, przegotowanej
Wiórki kokosowe zalewamy ciepłą
wodą i odstawiamy, aby napęczniały.Po upływie co najmniej dwóch godzin (ja zostawiłam je na całą noc) wiórki miksujemy blenderem, przez kilka minut, aby je dobrze rozdrobnić.
Mleko przelewamy przez sitko z gazą i dokładnie odciskamy wiórki, które na nim pozostały.
Mleko przelewamy do butelki i zakręcamy. Przechowujemy je w lodówce.Wiórki, które pozostały na sitku możemy wykorzystać do
ciastek, owsianek itp.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować
mleko kokosowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach
kokosa:jest bogaty w witaminy B2, B6, C oraz E, a także potas, wapń, magnez, fosfor i cynk,jest bogaty w łatwo strawne kwasy tłuszczowe,poprawia odporność organizmu,przyspiesza gojenie się ran lub oparzeń.