Wykonanie
Składniki1 płat
ciasta francuskiego o wymiarach 25×50 cm (o wadze 375 g)150 g specku (lub
szynki szwarcwaldzkiej lub
chudego boczku)125 g
mozzarelli300 g
pieczarek1 łyżeczka
oliwy1 łyżeczka
masła klarowanego1/3 łyżeczki
pieprzumała szczypta
soli1 łyżeczka świeżej
natki pietruszkido posmarowania ciasta1
żółtko1 łyżeczka
wodyWykonanie
pieczarki oczyścić i pokroić na cienkie plasterki. Na
oliwe i z
masłem podsmażyć je przez kilka minut, aż cała
woda odparuje. W trakcie je popieprzyć i odrobinę posolić – jeśli mamy słony kawałek specku, to
sól można całkiem pominąć. Dodać łyżeczkę świeżej, posiekanej
natki pietruszki i wymieszaćspeck lub
szynkę szwarcwaldzką, czy
boczek pokroić na plasterki (chyba, że mamy już w plasterkach), a następnie jeszcze na średnio szerokie paski
mozzarellę porwać na drobne kawałki lub pokroić na cienkie plasterkipłat
ciasta francuskiego podzielić na pół, by otrzymać dwa równe kwadraty na blasze ułożyć papier do pieczenia, a na nim jeden z kwadratów ciasta i na nim układać nadzienie, tak by zostawić ok 1,5 cm wolnego na brzegach. Ułożyć kolejno: połowę pasków specku, następnie połowę kawałków
mozzarelli, następnie całe
pieczarki,
potem drugą połowę
mozzarelli i na koniec drugą połowę pasków speckudrugi kwadrat ciasta pokroić na 10 pasków. Paski ułożyć przeplatając
miedzy sobą na cieście z nadzieniem – 5 pasków w jedną stronę, a 5 pasków w drugąroztrzepać
żółtko z
wodą i za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu paski ciastatartę piec w 190°C przez 30 do 35 min. lub do momentu, aż wierzch mocno się zezłoci, a całe ciasto urośniepodawać na gorąco (taką polecam) lub na zimno
